04:53:04 26.12.2024
Stiri

Armata ucraineană a luat sub control stația din Sudja ce asigură tranzitul gazelor rusești inclusiv către Transnistria: „Dacă se întrerupe acest tranzit, centrala MGRES nu va mai funcționa și va trebui să importăm energie din România”

Actualitate 08.08.2024 15:35 Vizualizări2993 Autor: Ziarul National
Armata ucraineană a luat sub control stația din Sudja ce asigură tranzitul gazelor rusești inclusiv către Transnistria: „Dacă se întrerupe acest tranzit, centrala MGRES nu va mai funcționa și va trebui să importăm energie din România” Foto: Colaj X/Google Maps
Raiduri ucrainene în regiunea Kursk

Armata ucraineană a luat sub control stația de compresare din Sudja, regiunea Kursk din Federația Rusă, obiectiv care asigură tranzitul gazelor rusești către Austria, Slovacia, Cehia și către regiunea transnistreană a R. Moldova.

„Tranzitul prin Sudja continuă, cel puțin deocamdată”, susține Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de observatori al SA „Moldovagaz”, care face referire la informația confirmată astăzi, la ora 11.40, de către „Gazprom”.

Tofilat susține că „nu este clar ce va fi mai departe”, însă o eventuală întrerupere a tranzitului de gaze naturale ar bloca activitatea centralei electrice de la Cuciurgan, care asigură malul drept al R. Moldova cu energie electrică.

„Dacă se întrerupe acest tranzit, centrala MGRES nu va mai funcționa și va trebui să importăm energie din România. Dar cea mai afectată va fi regiunea transnistreană. Fie „Gazprom” va trebui de urgență să reorienteze tranzitul gazelor pe la sud, prin Turkstream, dacă va mai fi loc în conducte, fie regiunea transnistreană va cere ajutorul nostru ca să evite o criză umanitară și va trebui să pornim procesul de reintegrare. Costurile vor fi destul de mari, vom avea nevoie de ajutor străin ca să ne descurcăm. Riscurile trebuie să le cunoaștem, dar ele nu neapărat se vor întâmpla acum. Urmărim și încercăm să înțelegem ce va urma”, a scris Tofilat pe Facebook.



Menționăm că stația de compresare din Sudja asigură un volum al tranzitului de circa 40 de milioane de metri cubi pe zi sau circa 15 miliarde de metri cubi anual, adică circa 4,2% din consumul de gaze naturale al UE.

Amintim că ministrul Energiei, Victor Parlicov, a solicitat astăzi Comisiei pentru Situații Excepționale instituirea stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale, ca urmare a luptelor militare de la Kursk.

„Cu toții cunoaștem că pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, în regiunea Sudja, au loc acțiuni militare și că acolo se află o stație importantă de compresare a gazelor prin care gazul vine în regiunea transnistreană a R. Moldova. (...) La momentul actual, nu există risc iminent de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng, dar avem nevoie de timp de reacție pentru a gestiona situația, dacă intervine ceva. Sunt lucruri care nu depind de noi și pe care nu le putem controla, în localități unde au loc operațiuni militare, astfel trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”, a explicat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-o conferință de presă.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md