16:21:20 28.09.2024
Stiri

Armata israeliană anunţă că l-a „eliminat” pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah în atacul de vineri de la Beirut

Actualitate 28.09.2024 14:37 Vizualizări199 Autor: Ziarul National
Armata israeliană anunţă că l-a „eliminat” pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah în atacul de vineri de la Beirut Profimedia


Armata israeliană anunţă sâmbătă că l-a „eliminat” pe liderul mişcării islamiste Hezbollah Hassan Nasrallah într-un atac, vineri, vizând cartierul general al organizaţiei proiraniene la periferia de sud a Beirutului, relatează AFP, citată de news.ro.

„Hassan Nasrallah este mort”, anunţă pe X un purtător de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Nadav Shoshani.

Alt purtător de cuvânt al armatei israeliene, căpitanul David Avraham, a confirmat AFP că liderul mişcării islamiste libaneze Hezbollah a fost „eliminat”.

„Contactul s-a pierdut” cu liderul Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă AFP o sursă apropiată mişcării - fără să confirmă moartea acestuia.

„Contactul cu Hassan Nasrallah a fost pierdut de vineri seara”, a declarat această sursă sub protecţia anonimatului.

Şeful Statului major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, ameninţă sâmbătă să „atingă” orice persoană care ameninţă Israelul, la puţin timp după anunţarea morţii liderului Hezbollah.

„N-am epuizat toate mijloacele de care dispunem. Mesajul este simplu: oricine-i ameninţă pe cetăţenii Israelului, vom ştim cum să-l atingem”, declară generalul Halevi, citat într-un comunicat.

Zeci de imobile de la periferia de sud a Beirutului, un bastion al Hezbollah, bombardat neîncetat de către aviaţia israeliană în noaptea de vineri spre sâmbătă, s-au surpat, a constatat un forograf AFP.

Unele imobile continuau să ardă sâmbătă dimineaţa, fum se ridica în zonă, iar moloz bloca unele străzi, potrivit acestei surse.

Inclusiv posturi de control ale armatei libaneze situate la intrarea în periferie erau goale.

Aviaţia israeliană a bombardat în mod intensiv - toată noaptea de vineri spre sâmbătă - periferia de sud a capitalei libaneze, în cele mai violente raiduri de la războiul devastator de 33 de zile dintre Israel şi Hezbollah din 2006.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, colonelul Avichai Adraee, a publicat pe X apeluri la evacuarea mai multor cartiere, în care acuza că în ele se află depozite de armament ale Hezbollah - în imobile locuite.

Hezbollahul a dezminţit prezenţa vreunui depozit de armament în imobile locuite.

Vineri seara, Israelul a anunţat că a bombardat, la periferia de sud a Beirutului, „cartierul general” al Hezbollah.

Armata israeliană a anunţat sâmbără că a desfăşurat „atacuri de anvergură” vizând „zeci de ţinte” ale mişcării isramiste armate proiraniene.

Ea a anunţat că o rachetă de tip sol-sol a fost trasă dinspre Liban şi că a căzut într-o zonă nelocuită în centrul Israelului.

„În ultimele două ore, (armata) a desfăşurat atacuri de anvergură vizând zeci de ţinte (...) aparţinând organizaţiei teroriste Hezbollah în regiunea Bekaa (est) şi în diverse zone din sudul Libanului”, anunţa ea într-un comunicat.

Ea a anunţat de asemenea că l-a „eliminat”, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe liderul Hamas în sudul Siriei Ahmad Muhammad Fahd.

Cine a fost Hassan Nasrallah

Hassan Nasrallah era șeful Hezbollah de trei decenii. Liderul mișcării militante șiite islamiste Liban este una dintre cele mai cunoscute și mai influente personalități din Orientul Mijlociu.

Șeicul Hassan Nasrallah nu a fost văzut în public de ani de zile din cauza temerilor de a fi asasinat de Israel. Sâmbătă, armata israeliană a spus că l-a ucis pe Nasrallah într-o lovitură asupra Beirutului. Hezbollah nu a comentat încă. O figură cu legături personale strânse cu Iranul, el a jucat un rol-cheie în transformarea Hezbollah în forța politică și militară care este astăzi și rămâne venerat de susținătorii grupării.

Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a ajutat la antrenarea luptătorilor din grupul armat palestinian Hamas, precum și a milițiilor din Irak și Yemen și a obținut arme din Iran pentru a fi folosite împotriva Israelului, transmite digi24.ro.

El a condus evoluția Hezbollah dintr-o miliție fondată pentru a lupta împotriva trupelor israeliene care ocupă Libanul, într-o forță militară mai puternică decât armata libaneză, un agent de putere în politica libaneză, un furnizor major de sănătate, educație și servicii sociale și o parte cheie a impulsului Iranului pentru supremația regională.

Născut în 1960, Hassan Nasrallah a crescut în cartierul Bourj Hammoud din Beirut, din estul Beirutului, unde tatăl său Abdul Karim conducea o mică afacere cu vânzare de legume. Era cel mai mare dintre cei nouă copii.

S-a alăturat mișcării Amal, apoi unei miliții șiite, după ce Libanul a fost cuprins de război civil în 1975. După o scurtă perioadă în orașul sfânt irakian Najaf, pentru a participa la un seminar șiit, s-a alăturat mișcării Amal din Liban. El și alții s-au despărțit de grup în 1982, la scurt timp după ce Israelul a invadat Libanul ca răspuns la atacurile militanților palestinieni.

Noul grup, Islamic Amal, a primit sprijin militar și organizațional considerabil din partea Gărzilor Revoluționare din Iran cu sediul în Valea Bekaa și a devenit cea mai proeminentă și eficientă dintre milițiile șiite care mai târziu aveau să formeze Hezbollah.

În 1985, Hezbollah și-a anunțat oficial înființarea publicând o „scrisoare deschisă” care identifica SUA și Uniunea Sovietică drept principalii dușmani ai islamului și a cerut „desființarea” Israelului, despre care spunea că ocupă pământuri musulmane.

Nasrallah a urcat în rândurile Hezbollah pe măsură ce organizația creștea. El a spus că, după ce a servit ca luptător, a devenit directorul său în Baalbek, apoi în toată regiunea Bekaa, urmată de Beirut.

El a devenit liderul Hezbollah în 1992, la vârsta de 32 de ani, după ce predecesorul său Abbas al-Musawi a fost asasinat într-o lovitură israeliană. Una dintre primele sale acțiuni a fost să riposteze la uciderea lui Musawi.

El a ordonat atacuri cu rachete în nordul Israelului care au ucis o fată, un ofițer de securitate israelian de la ambasada israeliană din Turcia care a fost ucis de o mașină-bombă și un atentator sinucigaș a lovit ambasada israeliană din Buenos Aires, Argentina, ucigând 29 de persoane.

Nasrallah a reușit, de asemenea, un război de intensitate scăzută cu forțele israeliene, care s-a încheiat cu retragerea lor din sudul Libanului în 2000, deși a suferit o pierdere personală când fiul său cel mare Hadi a fost ucis într-un luptă cu trupele israeliene. În urma retragerii, Nasrallah a proclamat că Hezbollah a obținut prima victorie arabă împotriva Israelului.

De asemenea, el a promis că Hezbollah nu se va dezarma, spunând că „tot teritoriul libanez trebuie restaurat”, inclusiv zona Shebaa Farms. A existat un calm relativ până în 2006, când militanții Hezbollah au lansat un atac transfrontalier în care opt soldați israelieni au fost uciși și alți doi au fost răpiți, declanșând un răspuns masiv israelian.

Avioane de război israeliene au bombardat fortărețele Hezbollah din sud și din suburbiile sudice ale Beirutului, în timp ce Hezbollah a tras aproximativ 4.000 de rachete în Israel.

Peste 1.125 de libanezi, majoritatea civili, au murit în timpul conflictului de 34 de zile, precum și 119 soldați israelieni și 45 de civili. Casa și birourile lui Nasrallah au fost vizate de avioanele de război ale Israelului, dar el a supraviețuit nevătămat.

La 8 octombrie 2023, a doua zi după atacul fără precedent asupra Israelului de către luptătorii înarmați Hamas, care a declanșat războiul din Gaza, luptele sporadice anterior dintre Hezbollah și Israel au escaladat. Hezbollah a tras în pozițiile israeliene, în solidaritate cu palestinienii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md