Arhitectul-șef al raionului Hâncești, REȚINUT: Ar fi perceput mită pentru a elibera acte de recepție finală a imobilelor construite în raion
Arhitectul-șef al raionului Hâncești, Elena Moraru, a fost reținut în această dimineață de către ofițerii anticorupție și procurori, fiind cercetat penal pentru corupere pasivă, activă și abuz de serviciu.
Dosarele pe numele său, dar și ale altor complici, sunt gestionate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), funcționarul este bănuit că percepea ilegal mită pentru perfectarea actelor permisive de recepție finală a unor imobile din raza raionului.
„Începând cu anul 2022, arhitectul-șef al raionului Hâncești împreună cu persoane publice din cadrul administrației publice locale ar fi creat o schemă infracțională de pretindere și primire sistematică a mijloacelor bănești de la administratori ai persoanelor juridice, de la beneficiari ai bunurilor imobile și de la intermediari, în vederea eliberării actelor de recepție finală a construcțiilor deja edificate. Din informațiile obținute în cadrul măsurilor speciale de investigații, s-a constatat că doar avansul perceput pentru pregătirea documentelor era de 3 000 de lei, iar în perioada documentării au fost eliberate acte pentru cel puțin 12 imobile, preponderent case la sol”, detaliază CNA.
Instituția a făcut publice înregistrări audio în care arhitectul-șef cere direct de la beneficiari un avans de câte 3 000 de lei dintr-un cost total de „300 de euro și ceva” pentru a semna actele de recepție finală a imobilelor.
CNA și procurorii PCCOCS au efectuat luni-dimineață 16 percheziții care au vizat domiciliile și automobilele a 14 bănuiți, dar și birourile unor instituții din cadrul administrației publice locale.
Arhitectul-șef a fost reținut pentru 72 de ore, iar cele 14 persoane urmează să fie audiate la sediul CNA.
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare