11:15:15 21.10.2024
Stiri

Arheologii au descoperit un efect secundar „semnificativ” al fumatului asupra corpului uman. Este observabil și după câteva secole

Actualitate 21.10.2024 08:30 Vizualizări421 Autor: Ziarul National
Arheologii au descoperit un efect secundar „semnificativ” al fumatului asupra corpului uman. Este observabil și după câteva secole  Profimedia


Tutunul lasă urme în oasele fumătorilor timp de secole după moartea lor, arată cele mai noi cercetări ale arheologilor, relatează The Independent, citat de Digi24.ro.

Oamenii de știință de la Universitatea din Leicester au studiat rămășițe umane îngropate în Marea Britanie între secolele al XII-lea și al XIX-lea, dezvăluind impactul profund al tutunului asupra oaselor, și legătura acestui obicei nociv cu afecțiunile osoase, cum ar fi riscul crescut de fracturi.

Studiul evidențiază modul în care introducerea tutunului în Europa de Vest cu aproximativ 500 de ani în urmă a dus la schimbări semnificative în structura scheletului uman.

În mod tradițional, arheologii se bazau pe dovezi în urma studierii dinților, pentru a determina dacă un schelet aparținea unui fumător, căutând pe dantură pete sau uzură cauzată de fumat.

Dar această metodă s-a dovedit adesea ineficientă atunci când dinții lipseau sau nu erau bine conservați. Echipa de la Universitatea din Leicester a examinat 323 de schelete, în mod special stratul exterior dens care conferă oaselor rezistență, la consumatori cunoscuți de tutun, precum și la cei cu istoric cunoscut ca fiind nefumători.

„Consumul de tutun lasă o urmă în oasele umane”

Folosind aparatură avansată, cercetătorii au analizat compoziția moleculară a oaselor, identificând 45 de caracteristici distincte care diferențiază oasele fumătorilor de cele ale nefumătorilor.

„Consumul de tutun lasă o urmă în oasele umane suficient de bine conservate, se arată într-un studiu publicat în Science Advances.

„Rămășițele scheletului uman au potențialul de a furniza dovezi directe care pot fi folosite pentru a studia stările patologice și de sănătate din trecut, inclusiv bolile asociate cu consumul de tutun”.

„Cercetarea noastră scoate la iveală diferențe semnificative în caracteristicile moleculare ale oaselor celor care au fumat, față de ale celor care nu au făcut acest lucru. Această descoperire indică faptul că fumatul are un impact asupra structurii scheletelor noastre”, a declarat dr. Sarah Inskip, co-autor al studiului.

„Cercetarea noastră, încă în curs, își propune să înțeleagă cum apar aceste diferențe, lucru care poate explica de ce consumul de tutun este un factor de risc pentru anumite tulburări musculo-scheletice și dentare”.

În timp ce efectele dăunătoare ale fumatului asupra țesuturilor moi și organelor - cum ar fi riscuri crescute de cancer pulmonar, tumori ale vezicii urinare și gâtului, precum și riscul de accident vascular cerebral și boală coronariană - sunt bine documentate, impactul asupra oaselor a fost mai puțin studiat.

Fumatul este însă asociat cu afecțiuni legate de oase, inclusiv densitatea osoasă scăzută, și un risc crescut de fracturi și parodontită.

Această cercetare nu numai că face lumină în ceea ce privește istoria fumatului, dar evidențiază și impactul extins și de durată al tutunului asupra sănătății umane, oferind perspective valoroase asupra consecințelor în ceea ce privește sistemul osos.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.10.2024 10:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Glonțul Rusiei sau n...

18.10.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum să tăiem elanul ...

14.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce separatiștii v...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md