22:11:16 21.11.2024
Stiri

Argumentul prin care Maia Sandu îl reduce la TĂCERE de Dodon. „R. Moldova e neutră, dar are și ARMATĂ… E firesc ca armată să nu meargă cu SAPA, dar cu echipamente corespunzătoare”

Actualitate 31.05.2022 12:17 Vizualizări6575 Autor: Ziarul National
Argumentul prin care Maia Sandu îl reduce la TĂCERE de Dodon. „R. Moldova e neutră, dar are și ARMATĂ… E firesc ca armată să nu meargă cu SAPA, dar cu echipamente corespunzătoare”


Președinta Maia Sandu este convinsă că Armata Națională a R. Moldova trebuie să fie bine echipată, iar în acest sens sprijinul militar pe care l-ar putea oferi Marea Britanie sau unele state ale Alianței Nord-Atlantice ar fi binevenit. Faptul că armata va fi echipa cu echipamente moderne nu înseamnă că R. Moldova renunță la statutul de neutralitate, așa cum ar manipula Igor Dodon și socialiștii, afirmă șefa statului.

„Există foarte multe speculații la acest subiect și repet încă o dată: R. Moldova nu dorește să atace vreo țară. R. Moldova este o țară pașnică și își dorește pace în regiune și în toată lumea. R. Moldova are scrisă neutralitatea în Constituție, totodată are și armată, pentru că neutralitatea nu înseamnă automat că nimeni niciodată nu va atenta la integritatea teritorială a R. Moldova. Noi știm că integritatea este încălcată și neutralitatea la fel, în situația în care avem armata rusă pe teritoriul regiunii transnistrene. Deci, în Constituția noastră nu scrie că nu avem armată, că nu avem dreptul să avem armată și că armata nu ar avea voie să aibă și arme”, a precizat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv.

Citește și: Putin NU ar fi renunțat la ambiția de a ajunge cu ARMATA sa până în R. Moldova. Marea Britanie discută cu aliații săi trimiterea de armament modern în R. Moldova: „Vrem să fie echipată la standardul NATO"

Potrivit sursei citate, rolul armatei este de a interveni în cazul unei agresiuni.

„Din păcate, nu s-a făcut nimic ca armata aceasta să fie cât de cât echipată. Așa cum s-a întâmplat în toate domeniile, guvernarea proastă a condus la această situație. Dar dacă stăm să ne uităm la alte țări care sunt neutre, acestea au armate puternice. Ce înseamnă neutru? Să nu participi la vreo coaliție cum ar fi umbrela NATO, dar singur să îți asiguri apărarea. Acum noi suntem neutri în Constituție, dar ce se întâmplă în cazul în care ne atacă cineva? Sigur că noi vrem să nu ni se întâmple nimic și noi facem tot ce putem ca să păstrăm liniștea și pacea. Dar oamenii mă întreabă: dar cine ne apără, dacă se întâmplă ceva? Este o întrebare complicată. Le spun că noi facem totul ca să nu se întâmple acest lucru, dar decizia nu ne aparține doar nouă, pentru că în cazul Ucrainei nu a fost decizia Ucrainei, a fost decizia Rusiei să atace Ucraina”, a subliniat Maia Sandu.

Citește și: Socialiștii lui Dodon NU apără NEUTRALITATEA R. Moldova, ci interesele Kremlinului. „Neutralitatea pentru ei înseamnă să accepți cuminte acțiunile Rusiei. Liz Truss a spus CLAR că e vorba de asistență care să întărească forța de apărare a R. Moldova”

Astfel, dacă avem armată, atunci aceasta trebuie să fie echipată corespunzător.

„În situația aceasta, noi, sigur, trebuie să îmbunătățim capacitatea armatei noastre cu anumite mijloace de care are nevoie. Am primit din partea UE în programul Inițiativa pentru Pace ajutoare - arme neletale. O să discutăm cu Ministerul Apărării care sunt necesitățile de bază pe care bugetul nu le-a asigurat până acum și nici în prezent nu le poate asigura, pentru că suntem într-o situație dificilă. O să vedem ce putem să primim de la UE sau de la vreo altă țară ajutor fără ca să plătim. Deci, dacă avem armată e și firesc atunci ca aceasta să nu meargă cu sapa, dar să aibă echipamentele corespunzătoare. Noi nu vrem război, dar e firesc să ne protejăm”, a adăugat președinta.

Întrebată cum ar reacționa statele membre UE în cazul în care am fi amenințați, Maia Sandu a declarat că a pus aceeași întrebare și partenerilor externi. „Nu am discutat cu autoritățile din Ucraina, pentru că ele au probleme și trebuie ajutate. Cu România am discutat, cu toate țările membre UE… ce se întâmplă dacă R. Moldova ajunge în această situație? Nu am primit niciun răspuns, dar oamenii se gândesc, cel puțin i-am pus în situația să se gândească”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, a dezvăluit că Regatul Unit a început discuțiile cu aliații săi internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în R. Moldova pentru a o proteja de Rusia. De partea cealaltă, socialiștii și Igor Dodon s-au grăbit să declare că NATO ar atenta la neutralitatea R. Moldova. În același timp, Dodon și socialiștii nu au pomenit nimic despre trupele rusești din stânga Nistrului și armamentul stocat în Transnistria.

„Este straniu și josnic să mă învinuiască pentru trădare de patrie cei care la această etapă au umplut toate instituțiile de stat cu consilieri străini – români, americani, nemți. Mă învinuiesc cei care au adus polițiști străini să controleze mașinile pe drumurile noastre, au adus soldați străini înarmați la frontieră. Aceștia ne păzesc frontierele, sunt străini toți. Cheamă NATO încoace și vrea să ia armament de la americani și de la Marea Britanie. Aceștia mă învinuiesc pe mine de trădare de patrie”, a spus zilele trecute Dodon.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md