06:50:24 27.11.2024
Stiri

ARGUMENTELE lui Tănase privind IMPORTANTA includerii sintagmei „integrare europeană” în Constituție. S-a referit și la art. 13: „Riscăm să nu le avem pe ambele și doar Moscova va avea de câștigat din asemenea situație”

Politică 16.10.2018 12:20 Vizualizări1477 Autor: Ziarul National
ARGUMENTELE lui Tănase privind IMPORTANTA includerii sintagmei „integrare europeană” în Constituție. S-a referit și la art. 13: „Riscăm să nu le avem pe ambele și doar Moscova va avea de câștigat din asemenea situație”


„Tentativa de modificare a Constituției pentru includerea în Preambul a sintagmei „integrare europeană” este, deocamdată, evenimentul politic major al acestei sesiuni parlamentare, ar fi un pas important spre consolidarea identității noastre constituționale europene. Din păcate, proiectul nu a fost adoptat, dar, din fericire, nici nu a fost respins, fiind amânat pentru ședința Parlamentului din săptămâna curentă”, scrie fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, pe blogul său.

Tănase nu este de acord cu o parte a observatorilor politici, care spun că e vorba de o inițiativă inutilă: „Opoziția parlamentară este de acord în fond cu această inițiativă, dar ezită să o sprijine, deoarece aparține majorității parlamentare, care pe moment are o relație înghețată cu UE. O altă cerință a opoziției ar fi modificarea la pachet a articolului 13 din Constituție. Socialiștii declară că trebuie lăsat poporul să decidă așa-zisul „vector” geopolitic, iar Dodon ne-a anunțat că, în mod tradițional, va mai încălca odată Constituția și nu va promulga legea de modificare a Constituției, dacă aceasta va fi votată”.

Fostul președinte al Curții Constituționale mai spune că reacția partidei rusești de la Chișinău este previzibilă, dar nu înțelege de ce partidele proeuropene resping inițiativa. „Surpriza o furnizează partidele proeuropene. Din păcate, lipsa de coeziune a partidelor parlamentare care și-au asumat ideea proeuropeană (fie de la putere, fie din opoziție) riscă să blocheze o inițiativă foarte bună și necesară. Nu suntem la prima experiență, când fierbințeala confruntărilor sau luptelor politice de moment au afectat capacitatea de a lua decizii pragmatice de interes național major”.

Tănase a încercat să explice de ce este, totuși, importantă includerea sintagmei „integrare europeană” în Preambulul Constituției.

„Preambulul la Constituție nu este altceva decât credința constituțională a unui popor, exprimată în legea fundamentală. Preambulul este acel nucleu al Constituției, care abundă de valori fundamentale, fără de care nu este posibilă „citirea” Constituției în integralitatea ei. Scopul Preambulului nu este doar de a garanta drepturi sau de a furniza argumente juridice, ci și de a stabili valorile fundamentale ale societății, care țin de așa-numita credință constituțională a unei societăți. Din aceste considerente, un număr foarte mare de state au recunoscut expres valoarea juridică a Preambulului, ca un dispozitiv special al Constituției (Germania, Franța, Irlanda, Estonia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Turcia, India etc.). Dacă integrarea europeană va fi introdusă în Constituție, dintr-o opțiune politică ce aparține doar unor grupuri politice, aceasta va ajunge să capete valoare constituțională fundamentală care, pe lângă caracterul său valoric, va genera și consecințe juridice clare”, spune sursa citată.

În continuare, Tănase crede că Preambulul este un element care ar securiza la nivel constituțional parcursul european al R. Moldova.„Nu avem de unde să știm ce provocări vom avea în viitor și ce decizii va trebui să ia Curtea Constituțională. Respectiv, această prevedere constituțională ar constitui un temei de drept pentru CCM în adoptarea unor decizii importante în cazul unei eventuale deraieri de la parcursul european. Acest lucru îl înțeleg foarte bine adversarii strategici ai integrării europene a R. Moldova, care vor încerca să blocheze un asemenea amendament pe orice cale.

Mereu am fost la răscrucea intereselor marilor puteri, care ne-au tranzacționat după bunul lor plac (începând cu Pacea de la București din 1812 și terminând cu Pactul Molotov-Ribbentrop). O bună parte a teritoriului țării noastre se află și astăzi sub ocupație militară rusească. Capacitățile militare moldovenești sunt sub nivelul miliției transnistrene. Suntem cea mai săracă țară din Europa, cu instituții democratice nefuncționale, supusă unui amplu proces de depopulare. Avem o serie întreagă de minorități imperiale, un președinte sprijinit de cel mai mare grup parlamentar, care acționează deschis împotriva independenței acestei țări.

Toate acestea, dar și multe altele, fac dinR. Moldova un stat extrem de fragil, care demult ar fi fost transnistrizat, dacă nu era România și puterile occidentale. Sărăcia, disperarea, depopularea, eficiența redusă a instituțiilor democratice, prezența trupelor de ocupație în raioanele de est ale Moldovei ne fac extrem de vulnerabili față de tot felul de provocări. Nimeni nu știe cu ce ne vom confrunta peste 1, 5 sau 10 ani de zile. Din această perspectivă, orice element care ar fortifica spațiul nostru valoric constituțional are o importanță deosebită”, afirmă Tănase.

Fostul președinte al CCM este de părerea că PL și PLDM trebuie să sprijine această inițiativă: „Opoziție parlamentară refuză să sprijine această inițiativă, invocând două motive. Primul motiv ar fi că „această inițiativă ar fi o farsă electorală”. Nu știu dacă e așa sau invers. Cea mai simplă cale pentru PL și PLDM să verifice dacă această inițiativă este sinceră sau nu ar fi să o sprijine. În altă ordine de idei, nici nu cred că acest detaliu mai contează. Politica este arta rezultatului. Peste un deceniu nu cred că cineva își va aminti dacă acest proiect a fost votat în context electoral sau nu. Dacă modificarea va trece, ea va fi în favoarea parcursului nostru european. Nu va fi o garanție a acestui parcurs, dar în mod sigur nu va dăuna. În contextul celor spuse mai sus, nu văd absolut nici un argument pentru a nu vota acest amendament”.

Acesta s-a referit și la condiția liberalilor și liberal-democraților privind modificarea articolului 13 din Constituție.

„Eu cred că cerința de modificare a articolului 13 este una legitimă, deoarece există Hotărârea CCM din 5 decembrie 2013, care de facto obligă Parlamentul să ajusteze textul constituțional. Această hotărâre este o parte a textului constituțional, care produce efecte juridice din momentul adoptării și se aplică direct fără niciun fel de condiții de formă. Prin urmare, problema denumirii limbii a fost deja rezolvată de CCM. Acest lucru este stabilit expres în Avizul nr. 3 la proiectul de lege pentru modificarea articolului 13 din Constituția R. Moldova din 31 octombrie 2017. Astfel, Parlamentului îi revine doar rolul de a efectua modificările, care, după cum a reținut Curtea, au o natură tehnică și nu de substanță. Nu am niciun dubiu că, la un moment dat, Parlamentul va opera aceste modificări. Prin urmare, condiționarea unei modificări tehnice cu operarea unei modificări noi de substanță în Constituție nu cred că este cea mai rațională abordare. Riscăm să nu le avem pe ambele. S-a mai întâmplat în trecut. Doar Moscova va avea de câștigat din asemenea situație”.

Alexandru Tănase susține că atât Mihai Ghimpu, cât și Tudor Deliu sunt proeuropeni convinși și nu ar trebui să se opună acestei inițiative.

„Îl cunosc pe dl M. Ghimpu de când eram adolescent, iar cu dl T. Deliu am fost o perioadă de timp membri ai aceluiași de partid. Nu am motive să pun la îndoială sinceritatea aspirațiilor lor proeuropene. De altceva îmi fac griji, de capacitatea acestora de a nu se lăsa furați de febra confruntării politice de moment, blocând astfel un proiect foarte bun, care de fapt nu este pentru ei, ci pentru generațiile viitoare. Nu am niciun dubiu că, în cazul votării acestui amendament, societatea va ști să aprecieze la justa valoare triumful rațiunii asupra interminabilelor conflicte interpartinice.

Există o metaforă veche despre un țăran care se roagă lui Dumnezeu, spunându-i: „Dă-mi, Doamne, mintea cea de pe urmă!”. Fabula spune că Dumnezeu se îndură și îi dă omului mintea cea de pe urmă, dătătoare de ultimă și fericită soluție. Această metaforă conține mult adevăr și ne caracterizează cât se poate de bine pe noi toți. În cazul de față, este important ca Dumnezeu să ne dea „mintea cea de pe urmă” până la votare și nu după. Mintea care ar veni după ce voturile vor fi numărate, nu cred că ar mai ajuta la ceva”, a conchis sursa citată.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md