Apropiat al Maiei Sandu, despre NECONSTITUȚIONALITATEA concursului de desemnare a procurorului general: „Conducerea PG și CSP se aflau sub controlul total al lui Plahotniuc... O intervenție externă era unica soluție”
Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituționale modificările la legislație care introduceau, în 2019, noi reguli pentru concursul privind selectarea procurorului general. Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că, în anul trecut, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), despre care președinta CC, Domnica Manole, a spus că fost împiedicat să-și exercite atribuțiile, ar fi fost sub controlul total al oligarhului Vlad Plahotniuc. Astfel, organizarea concursului de preselectare a candidaților de către Ministerul Justiției era unica soluție ca în fruntea Procuraturii Generale să nu ajungă o persoană docilă lui Plahotniuc, a explicat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
„Am luat act de dispozitivul hotărârii CC și de comunicatul de presă pe marginea controlului de constituționalitate a Legii cu privire la Procuratură. Hotărârea a fost determinată mai mult de metoda de interpretare utilizată de CC la interpretarea Constituției decât de esența/fondul prevederilor legale criticate.
Concret, Curtea, la exercitarea controlului constituționalității, a interpretat Constituția utilizând metoda restrictivă sau îngustă și nu interpretarea extensivă sau lărgită. Este o chestiune de care trebuie să ținem cont pe viitor atunci când vom elabora și vota proiecte de acte legislative”, menționează parlamentarul PAS.
Acesta a adus aminte și de contextul din vara/toamna anului trecut.
„Dincolo de aceste aspecte legate de modul de interpretare a Legii Supreme, trebuie să ținem cont și de contextul și circumstanțele care existau la momentul promovării prevederilor legale care au fost supuse controlului de constituționalitate. Or, atât conducerea Procuraturii Generale, cât și CSP se aflau sub controlul total al oligarhului Vladimir Plahotniuc, contribuind decisiv la uzurparea puterii de stat, inclusiv prin crearea contrar normelor democratice a majorității parlamentare între 2015 și 2019. O intervenție externă era unica soluție pentru a elibera această instituție de sub controlul clanurilor oligarhice în acea perioadă zbuciumată”, a punctat Sergiu Litvinenco.
De asemenea, hotărârea Curții denotă că propunerile vizând demiterea conducătorilor instituțiilor statului pe baza constatărilor conținute într-o hotărâre a Parlamentului R. Moldova ar fi putut fi declarate neconstituționale, întrucât nu se încadrau în procedurile prescrise de Constituție sau de actele legislative care reglementează activitatea acestor instituții, a conchis sursa citată.
Amintim că CC a anulat astăzi schimbările promovate de Guvernul Sandu privind preselecția candidaților la funcția de procuror general, însă mandatul actualului procuror nu va fi afectat.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni