APROBAT // Primarii se pot apuca de lucru: Cele 612 proiecte în valoare de 2,8 miliarde de lei, selectate spre finanțare în cadrul Programului „Satul European”, aprobate de Guvern. „De aceste proiecte vor beneficia circa un milion de cetățeni”
Guvernul a inclus miercuri, 21 august, cele 612 proiecte, selectate în cadrul Programului Național Satul European, ediția 2024, în Documentul unic de program pentru anii 2022-2024, iar Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală urmează să demareze în cel mai scurt timp semnarea contractelor de finanțare cu administrațiile publice locale.
Valoarea totală a proiectelor constituie circa 2,8 miliarde de lei. Contribuția Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală va fi de 2,5 miliarde de lei, iar restul sumei urmează să fie alocată din bugetele locale.
„Asta înseamnă că 612 primării au șansa să creeze condiții mai bune în localitățile lor. Aceste 612 proiecte înseamnă lucruri foarte concrete – 1 172 de kilometri de rețele de apeduct pentru circa 238 de mii de locuitori, 221 de kilometri de rețea de canalizare pentru aproximativ 91 de mii de cetățeni, 445 de kilometri de rețea de iluminat stradal de care vor beneficia peste 104 mii de locuitori, 215 clădiri publice de menire socială reconstruite sau reabilitate, dintre care 52 de grădinițe, 37 de gimnazii, 62 de complexe sportive, 63 de case de cultură, terenuri de joacă, zone de agrement, biblioteci sau centre multifuncționale. Vor fi construite 36 de parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 2,8 megawați, ceea ce va contribui la reducerea facturii pentru aceste primării. De aceste 612 proiecte vor beneficia circa un milion de cetățeni”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul ședinței de Guvern.
Menționăm că cele mai multe proiecte din cadrul Programului Național Satul European, ediția 2024, sau 223 în total, prevăd construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a serviciilor de canalizare. Alte 128 de proiecte vizează renovarea și eficientizarea energetică a clădirilor publice, 57 - instalarea iluminatului public, iar 30 - instalarea sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile.
De asemenea, vor fi realizate 104 proiecte de construcție sau reabilitare a edificiilor de prestare a serviciilor sociale sau medicale și vor fi restaurate monumente și structuri istorice specifice pentru arhitectura rurală - 70 de proiecte.
„Guvernul construiește bunăstare aici, la noi acasă și vom continua să mărim acest efort, inclusiv atunci când vom putea accesa și fondurile de preaderare la Uniunea Europeană. Spre asta trebuie să ne orientăm”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.
Ultima tentativă a lui Putin de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: ,,În această zi sfântă de Crăciun, imperiul răului, condus de Putin, a atacat Ucraina cu 70 de rachete și 100 de drone. El vrea ca și moldovenii să înghețe și să stea în întuneric"
Maia Sandu CONDAMNĂ bombardamentele lui Putin asupra Ucrainei și violarea spațiului aerian al R. Moldova de către rachetele rusești. ,,În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea"
Rusia terorizează Ucraina cu un atac aerian masiv, în dimineața de Crăciun. Rachetele lui Putin au violat din nou spațiul aerian al R. Moldova