VIDEO // Aprobarea abia în pragul lunii august a bugetului municipal pentru anul 2024 întârzie reparațiile din școlile și grădinițele din Chișinău: Autoritățile capitalei dau asigurări că acest lucru nu va afecta procesul educațional
Reparațiile menite să pregătească școlile și grădinițele din municipiul Chișinău pentru noul an de studii întârzie din cauza aprobării tardive a bugetului capitalei pentru anul 2024.
Astfel, copiii ar putea desfășura lecțiile în paralel cu lucrările de reparație din instituțiile în care vor reveni de la 1 septembrie, recunoaște șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi.
„Cu referire la reparații ample, ca urmare a aprobării bugetului, am discutat și cu colegii, vor fi efectuate toate reparațiile în funcție de procedurile de achiziție, dar fără a aduce prejudicii procesului educațional. Ne asumăm responsabilitatea de a executa lucrări chiar și în perioada în care vor fi prezenți copiii în școală, ținând cont de faptul că bugetul a fost aprobat un pic mai târziu. Acest lucru ne va da posibilitatea să executăm lucrări de strictă necesitate, cum ar fi, de exemplu, acoperișurile instituțiilor de învățământ. Dacă vorbim de instituțiile preșcolare, se va lucra în mod special la terenurile de joacă, pavilioane ori alte zone unde nu avem proces educațional”, a declarat Pavaloi în cadrul unei ședințe prezidate de primarul capitalei, Ion Ceban.
Menționăm că bugetul pentru anul 2024 al municipiului Chișinău a fost votat abia pe 30 iulie curent. Opoziția din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) l-a acuzat pe primarul Ion Ceban că a tăiat mai multe cheltuieli din domeniul social, cum ar fi finanțarea grupelor cu program prelungit din școli și salarizarea asistenților personali, motiv pentru care au refuzat să voteze bugetul propus. În cele din urmă, Ceban a acceptat majoritatea cerințelor înaintate de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care are 20 de consilieri municipali, iar bugetul a fost aprobat.
Printre propunerile PAS acceptate de Ion Ceban se numără finanțarea grupelor cu program prelungit din bugetul municipal, majorarea bugetului pentru suburbii cu 50 de milioane de lei, a celui pentru curțile de bloc tot cu 50 de milioane de lei, alocarea a 30 de milioane de lei suplimentar pentru Planul Urbanistic General, a altor 25 de milioane de lei pentru revitalizarea centrului istoric etc.
Menționăm că veniturile bugetului municipal pentru anul 2024 sunt estimate în sumă de 7,7 miliarde lei, iar cheltuielile - în sumă de 8,4 miliarde de lei, deficitul bugetar fiind de circa 700 de milioane de lei.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică