Aproape 800 de persoane, mușcate de câinii maidanezi din capitală, în prima jumătate a anului curent: Cifră aproape dublă în comparație cu cea înregistrată în 2022
Numărul persoanelor agresate de animale, în mod special de cele fără stăpâni, atestă o creștere alarmantă.
Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că, în primele șase luni ale anului curent, 1 225 de persoane au fost agresate de animale în municipiul Chișinău, în creștere cu 9,5% comparativ cu perioada similara a anului 2023.
„Îngrijorător este faptul că se atestă o creștere a numărului de persoane agresate de către câinii fără stăpân: de la 463 de cazuri în 2022 până la 791 de cazuri în anul 2024”, notează ANSP.
Tot în prima jumătate a anului curent, Centrul Republican de Diagnostică Veterinară a examinat 55 de animale suspecte la rabie, virusul fiind detectat la șase dintre acestea - doi câini, două bovine, o pisică și o vulpe, localizați în raioanele Florești, Rezina, Comrat, Călărași și Anenii Noi.
Pentru a preveni cazurile de rabie, specialiștii recomandă persoanelor agresate de animale să prelucreze imediat rana prin spălare abundentă cu săpun sub apă curgătoare și aplicarea tincturii de iod. Aceste acţiuni asigură înlăturarea a doar 50 - 70% din cantitate de virus din rană. Totodată, persoanele agresate de animale trebuie să solicite de urgență asistenţă medicală.
În Republica Moldova, imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul administrat în timp util asigură un grad înalt de protecție.
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
Maia Sandu le cere ambasadorilor să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură, energie verde și tehnologiile informaționale: ,,Aderarea la UE, prioritatea primordială a politicii externe"