Aproape 600 de agricultori au depus cereri la AIPA pentru a primi subvenții în avans și post-investiție: Solicitările, recepționate până pe 16 noiembrie
Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) a recepționat până acu, 581 de cereri pentru subvențiile post-investiție și opt cereri pentru subvenționare în avans în sumă totală de 13,6 milioane.
Vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a reamintit astăzi, într-o conferință de presă, că primul apel de depunere a cererilor de subvenționare pentru subvenționare în avans și post-investiție se va încheia la 16 noiembrie 2023.
Directoarea adjunctă a AIPA, Diana Coșalîc, a adăugat la același eveniment că producătorii micro și mici, persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, unitățile administrativ-teritoriale, organizațiile din domeniul cercetării și inovării, precum și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial pot depune cereri pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale; dezvoltarea infrastructurii exploatației agricole; diversificarea activităților economice rurale; stimularea producerii pe teren protejat; înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi, aromatice, medicinale și condimentare; modernizarea exploatațiilor zootehnice; dar și transferul de cunoștințe, inovare și formare.
În cadrul acestei forme de subvenționare plafonul anual pentru un solicitant nu va depăși valoarea de 4 milioane de lei, iar tinerii fermieri, femeile-fermiere și migranții reveniți sau fermieri-gospodării țărănești vor beneficia de subvenții majorate cu 10-15%.
De asemenea, agricultorii pot cere subvenții de la stat pentru investiții în producere pe teren protejat; în sisteme și echipamente pentru irigare; în bazine de acumulare a apei pentru irigare; în exploatații din sectorul vegetal; în exploatații din sectorul viticol; în exploatații zootehnice; în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare in sectorul vitivinicol; în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare in sectorul vegetal; în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare a produselor de origine animală; în tehnologii de lucrare a solului; dezvoltarea infrastructurii aferente exploatației; stimularea dezvoltării turismului în mediul rural.
Eligibili pentru acest tip de plăți sunt fermierii și Asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare, iar plafonul anual per beneficiar nu va depăși valoarea de 7 milioane de lei.
Totodată, 10 milioane lei sunt oferite pentru fermierii din sectorul zootehnic, 12,5 milioane lei pentru fermierii din sectorul zootehnic producători de lapte și 15 milioane lei pentru grupurile de producători agricoli, cooperativele de întreprinzător sau asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”