Aprecieri din OPOZIȚIE pentru ROMÂNIA, „salvatorul energetic” al R. Moldova: „Vedem și simțim gesturi mai mult decât frățești din partea României. Țara face acest lucru în detrimentul propriilor interese economice”
„Romania este salvatorul energetic al R. Moldova! Vedem și simțim gesturi mai mult decât frățești din partea ei. Țara face acest lucru în detrimentul propriilor intereselor economice, dat fiind faptul că majoritatea energiei electrice este livrată R. Moldova la prețul intern al României, care e de trei ori mai mic decât cel de pe piața internațională. Ajutorul vital vine chiar în pofida faptului că unii demnitari de stat, care fac declarații de dragoste României, i-au arătat de câteva ori spatele. Noi nu trebuie să uităm niciodată acest gest”, a remarcat fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, care s-a declarat în opoziție față de actuala guvernare.
Potrivit fostului oficial, prețul la energia electrică nu avea să fie majorat astăzi, dacă ar fi funcționat turbina și generatorul nr. 3 de la „Termoelectrica”.
„Dacă ar fi funcționat lucrat generatorul nr. 3, având în vedere energia electrică livrată de România din 1 decembrie – între 5 100 - 5800 MWh pe zi și cea produsă zilnic în R. Moldova – 4 000 MWh, practic nu ar trebui să procurăm energie de pe piață. Se știe că iarna energia cumpărată de la bursă este foarte scumpă. Calculele orientative arată că tariful pentru consumatori nu ar trebui să fie mai mare de 4,7 lei/kWh cu TVA. Totodată, ar fi un tarif stabil. Cu regret, la „Termoelectrica” se atestă un bucluc enorm. Au loc licitații scandaloase, avarii suspecte și bâlbe din partea ministrului IInfrastructurii, care află din presă ce se întâmplă la întreprinderea strategică. Prin urmare, deficitul de energie îl cumpărăm la prețul de piață, care este în creștere și foarte greu de prognozat”, explică Slusari.
Sursa citată a adăugat că România ar avea mai mult grijă de securitate energetică a R. Moldova, decât unii oficiali de la Chișinău, „responsabili direct” de acest sector: „Poate ar fi cazul să invităm și procurorii de acolo? Să investigheze cum am ajuns noi în plină iarnă cu temele de acasă nepregătite la „Termoelectrica” și nu doar acolo”.
Amintim că România va majora, începând cu 1 decembrie curent, volumul de energie electrică livrat R. Moldova. Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5 100 MWh în zile de lucru și 5 800 MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10 000 MWh.Prețul de achiziție, conform acestui contract, este de 450 RON/ MWh (90 de euro), în timp ce prețul de piață este de 230 de euro.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani