APP a demarat procesul de preluare în administrarea statului a Gărilor și Stațiilor Auto, privatizate în 2018 în condiții obscure: Firma reclamă un „atac raider”
Agenția Proprietății Publice (APP) a început procesul de preluare în administrarea statului a ceea ce a fost întreprinderea „Gărilor și Stațiilor Auto” din R. Moldova, drept motiv servind neexecutarea obligațiilor contractuale de către partenerul privat S.R.L. „Gările Auto Moderne”.
„Contractul semnat între APP și S.R.L. „Gările Auto Moderne” (încheiat pe 17 decembrie 2018, pe un termen de 25 de ani - n.r.) a prevăzut modernizarea și eficientizarea activității filialelor Î.S. „Gările și Stațiile Auto”. Cu toate acestea, partenerul privat nu a respectat obligațiile asumate privind garanția de bună execuție, care presupunea garanții de câte cinci milioane de lei pentru fiecare an investițional, garanție neprezentată începând cu anul trei de contract, fapt care a servit temei de rezoluțiune a contractului. După emiterea notificării de rezoluțiune din 2022, partenerul privat a contestat decizia de rezoluțiune a contractului, solicitând instanței de judecată suspendarea executării acesteia, solicitare respinsă atât de instanța de fond, cât și de către instanța de recurs. Prin urmare, la momentul actual nu există niciun impediment legal pentru preluarea activelor și a bunurilor. Astfel, în pofida solicitărilor repetate din partea APP, S.R.L. „Gările Auto Moderne” a refuzat să coopereze în mod voluntar, forțând autoritățile să inițieze procedura de preluare unilaterală”, explică APP într-un comunicat de presă.
Transferul Complexului unic al Gărilor și Stațiilor Auto în gestiunea Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” este asigurat de către o comisie specializată.
Potrivit instituției, decizia de preluare unilaterală a activelor gestionate în cadrul parteneriatului public-privat inițiat în 2018 are drept scop menținerea continuității serviciilor de transport acordate în interesul populației de către cele 30 de gări și stații auto din R. Moldova.
De cealaltă parte, SRL „Gările Auto Moderne” își exprimă „dezacordul și profunda îngrijorare” față de acțiunile întreprinse de Agenția Proprietății Publice privind „preluarea forțată a gărilor și stațiilor auto” din gestiunea companiei private.
„Calificăm acest abuz drept un atac raider asupra companiei noastre. Așa nu se procedează în lumea civilizată, inclusiv în Uniunea Europeană spre care tinde Republica Moldova. Așa se proceda numai în anii 90 de către grupările mafiote, iar faptul că o astfel de metodă e aplicată de către o structură guvernamentală este cu atât mai grav. (...) Ținând cont de faptul că SRL „Gările Auto Moderne” a inițiat proceduri legale împotriva acestor notificări neîntemeiate ale APP, le solicităm autorităților să se abțină de la orice acțiuni abuzive până la soluționarea litigiului în instanța de judecată. Avertizăm că orice continuare a acestor măsuri nelegitime va atrage răspunderea juridică a celor implicați, inclusiv pe cale penală și civilă”, se arată într-o reacție a partenerului privat.
Aceeași sursă notează că, din anul 2019, SRL „Gările Auto Moderne” a virat la bugetul de stat impozite în valoare totală de peste 100 de milioane de lei, dintre care 36 de milioane de lei reprezintă impozitele aferente salariilor angajaților. De asemenea, au fost achitate redevențe de 29 de milioane de lei, ca parte a plății pentru dreptul de gestiune economică. Pe lângă aceste contribuții, compania a investit 120 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii autogărilor.
Amintim că, în anul 2019, o Comisie parlamentară de anchetă privind privatizările din perioada anilor 2013 - 2019 a arătat că acest contract de concesiune a gărilor conține mai multe lacune, a fost încheiat în detrimentul intereselor statului și contrar legislației, existând temeiuri juridice pentru rezilierea acestuia și recuperarea daunelor provocate bugetului de stat.
FOTO // Încă o DRONĂ rusească a pătruns adânc în interiorul R. Moldova. Poliția oferă DETALII despre aparatele de zbor căzute la Fârlădeni și Borosenii Noi, Râșcani
O dronă care ar fi fost lansată de armata Federației Ruse asupra Ucrainei a căzut la Fârlădeni, raionul Căușeni. Aparatul de luptă a fost găsit de un sătean
Pescarii se recunosc unii pe alții de departe