Apocalipsa de căldură a scăpat de sub control. Planeta se ÎNFIERBÂNTĂ mai repede decât pot oamenii calcula
Valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și de mai lungă durată pe întreaga planetă, iar oamenii de știință spun că schimbările climatice cauzate de om au o influență clară asupra acestora. Cel mai dificil este de aflat însă răspunsul la întrebarea: „Cât de mult?” influențează oamenii aceste fenomene extreme.
Pentru a determina influența umană asupra căldurii extreme, oamenii de știință folosesc o combinație de observații și modele climatice sau simulări. Căldura extremă observată în Europa de Vest a crescut mult mai mult însă decât au estimat aceste modele, scrie CNN.
O analiză a World Weather Attribution (WWA) cu privire la valul de căldură care a adus temperaturi istorice în Marea Britanie indică o probabilitate de 10 ori mai mare ca fenomenul să fie o consecință a activităților umane. Cercetătorii spun că, chiar și așa, constatările lor ar putea subestima rolul pe care-l joacă oamenii în acest fenomen al valurilor de căldură. Ei susțin că instrumentele pe care le au la dispoziție au limitări și uneori ajung într-un punct mort.
„În timp ce modelele estimează că emisiile de gaze cu efect de seră au crescut temperaturile în acest val de căldură cu 2 grade C, înregistrările meteorologice istorice indică faptul că valul de căldură ar fi adus cu 4 grade mai puțin într-o lume care nu ar fi fost încălzită prin activitățile umane”, a comunicat WWA într-un comunicat de presă. „Acest lucru sugerează că modelele subestimează impactul real al schimbărilor climatice cauzate de om asupra temperaturilor ridicate din Marea Britanie și din alte părți ale Europei de Vest. De asemenea, înseamnă că rezultatele analizei sunt conservatoare și că schimbările climatice probabil au crescut frecvența fenomenului, cu mai mult decât factorul 10 estimat de studi.”, mai arată cercetătorii WWA, potrivit Digi24.ro.
Săptămâna trecută, în Marea Britanie, temperaturile au urcat peste 40 de grade Celsius, ajungând la recordul din 19 iulie, când s-au atins 40,3 C în Coningsby. Guvernul britanic a emis primul său avertisment cod roșu de căldură extremă pentru mai multe zone ale Angliei, inclusiv pentru Londra. Pe măsură ce temperaturile au crescut, infrastructura țării a cedat. Șinele de tren s-au deformat, o pistă de aeroport s-a topit, au izbucnit o serie de incendii, iar pompierii din Londra au avut cea mai aglomerată zi de la Al Doilea Război Mondial încoace.
Oamenilor li s-a recomandat să lucreze de acasă, unele școli au fost închise, în timp ce spitalele și serviciile de urgență au fost suprasolicitate.
„În Europa și în alte părți ale lumii, vedem din ce în ce mai multe valuri de căldură record, care provoacă temperaturi extreme care au devenit mai calde mai rapid decât arată majoritatea modelelor climatice”, a declarat Friederike Otto de la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice de la Imperial College London, care conduce proiectul WWA. „Este o constatare îngrijorătoare care sugerează că, dacă emisiile de carbon nu sunt reduse rapid, consecințele schimbărilor climatice asupra căldurii extreme din Europa, care este deja extrem de mortală, ar putea fi chiar mai grave decât ne-am gândit anterior”.
Lumea s-a încălzit deja în medie, cu 1,2 grade Celsius, iar climatologii avertizează că oamenii trebuie să încerce să mențină încălzirea la 1,5 grade pentru a evita situațiile critice acolo unde ecosisteme s-ar putea dezechilibra iar posibilitatea de a-și reveni ar fi redusă.
Cercetătorii au spus că rezultatele modelului au indicat, de asemenea, că un val de căldură la fel de intens ca cel de săptămâna trecută în Marea Britanie este „încă rar în clima actuală”, cu o probabilitate de 1% ca acesta să se întâmple în fiecare an. Cu toate acestea, înregistrările meteorologice sugerează că rezultatele simulării computerizate sunt conservatoare și că este posibil ca evenimentele similare de căldură extremă să apară mai des.
După publicarea analizei WWA, Radhika Khosla, expert pentru probleme de mediu în Oxford, a declarat că aceasta arată, ca și alte studii anterioare, că schimbările climatice fac ca valurile de căldură să fie mai reale și mai intense:
„Nivelul de căldură prin care trece acum Marea Britanie este periculos: pune presiune asupra infrastructurii, a economiei, a sistemelor alimentare și educaționale și asupra corpului nostru. După cum arată studiul, multe case din Marea Britanie nu mai pot locuite din cauza căldurii extreme. Temperaturile fără precedent devin o regulă.”
La rândul său, Peter Stott, cercetător la Met Office din Marea Britanie, a avertizat că aceasta nu va fi ultima dată când țara va fi nevoită să facă față unor temperaturi extreme. „Temperaturile peste 40 C vor apărea din nou, posibil în următorii câțiva ani și foarte probabil în următoarele câteva decenii. Numai prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră putem reduce riscurile ca astfel de fenomene extreme să devină din ce în ce mai frecvente”, a spus Stott.
Secția ATI a Spitalului raional Cimișlia, modernizată: Echipament medical performant și reparații în valoare de 5,8 milioane de lei
DOC // Trei MINIȘTRI din Guvernul Recean au fost EXCLUȘI din Consiliul Suprem de Securitate. Cine face parte din CSS
R. Moldova apelează la energia de URGENȚĂ, care este foarte scumpă. Deficitul total constituie 484 MWh