Aplauze în Parlament! Limba ROMÂNĂ va înlocui sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” din legislația R. Moldova: Comunistul Voronin a solicitat scoaterea subiectului de pe ordinea de zi a Parlamentului
Limba română va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne” în toată legislația din R. Moldova, inclusiv în Constituție. De asemenea, textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție a fost declarat desuet.
Proiectul care face dreptate limbii române, reieșind din necesitatea implementării unei hotărâri a Curții Constituționale din anul 2013 care a statuat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, a fost votat joi, 16 martie, în a doua lectură de către 58 de deputați.
În timp ce deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au aplaudat adoptarea acestui proiect de lege de către majoritatea deputaților și au scandat „Bravo!”, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor a afișat câteva pancarte cu mesaje de protest, pe una dintre care era scris: „Poporul este suveran, PAS este tiran”.
„Cam întârziat acest vot. Dar pentru istorie... 30 de ani încolo, 30 de ani încoace... Vă mulțumesc!”, a declarat spicherul Igor Grosu.
CITIȚI și OPINII // Teo Chiriac, după votul din Parlament care introduce LIMBA ROMÂNĂ în toată legislația: „Acel blestemat art.13 ne-a umilit pe noi, intelectualii din Basarabia”; Nicolae Osmochescu: „Toate hotărârile Curții Constituționale sunt obligatorii”
Documentul mai prevede că, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun urmare a votului de astăzi din Parlament.
Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă, dar și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.
CITIȚI și ADOPTAT în primă lectură! BĂTAIE în Parlament înaintea votului care ar face DREPTATE LIMBII ROMÂNE în legislația R. Moldova. Puterea: „Trădătorii”; Opoziția prorusă: „Anticipate”
În debutul ședinței în plen a Parlamentului, comunistul Vladimir Voronin a solicitat scoaterea proiectului de pe ordinea de zi.
„Constituția nu poate fi modificată prin lege organică, dar fie prin referendum, fie cu votul a 68 de deputați, dacă suntem oameni serioși”, și-a argumentat Voronin solicitarea.
Colegul său de fracțiune, socialistul Vasile Bolea, a anunțat că, dacă va fi votat, proiectul de lege va fi atacat la Curtea Constituțională, pretinzând că avizul Ministrului Justiției la această inițiativă ar fi unul negativ.
Președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Olesea Stamate, a negat informația lui Bolea, menționând că acesta nu a participat la ședința comisiei în cadrul căreia a fost analizat avizul de la Ministerul Justiției.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”