Apelul Primăriei Varnița la adresa locuitorilor, după ce „Tiraspoltransgaz” a anunțat că nu le va mai livra gaze naturale de la 1 ianuarie 2025: Rezervă de apă potabilă și încălzirea locuințelor cu lemne sau cărbune
Locuitorii din stânga Nistrului, dar și câteva localități de pe malul drept care depind de furnizările de la „Gazprom”, vor intra în noul an fără gaze naturale.
Compania „Tiraspoltransgaz” a anunțat că a deconectat, începând de sâmbătă, 28 decembrie, de la rețeaua de gaze naturale 12 instituții publice din localitățile amplasate în Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale, iar locuitorii satului Varnița din raionul Anenii noi, conectați la rețeaua de gaze de la Tighina, vor rămâne fără gaze de la 1 ianuarie 2025, începând cu ora 7.00.
CITIȚI și Instituțiile din Zona de Securitate, controlate de Chișinău, primele victime ale regimurilor de la Moscova și Tiraspol: ,,Tiraspoltransgaz” a tăiat deja gazele naturale pentru 12 instituții publice
În acest context, Primăria Varnița îndeamnă locuitorii să-și încălzească locuințele cu combustibil solid - lemne, brichete sau cărbune, să-și facă rezerve de apă potabilă și economii la consumul de energie electrică.
Menționăm că elevii celor 18 școli, afectate de criza energetică din Transnistria, inclusiv opt aflate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale, ar putea avea o vacanță de iarnă mai mare.
Totodată, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat astăzi la Guvern că elevii ar putea să studieze online.
„Am avut discuții cu directorii celor 18 instituții de învățământ afectate de această situație. Din ultima conversație pe care am avut-o, se preferă totuși opțiunea de a trece la regim online. Am identificat și necesitățile pe care le au, sunt anumite necesități legate de calculatoare, acces la internet și vom vedea cum putem să acoperim din bugetul de stat aceste necesități”, a afirmat Dan Perciun.
CITIȚI și VIDEO // Președinta Maia Sandu anunță că regimul separatist de la Tiraspol REFUZĂ ajutorul Chișinăului: „Mă refer la alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept...”
Amintim că „Gazprom” a notificat sâmbătă compania-fiică „Moldovagaz”, în care controlează 51% din acțiuni, că nu va mai livra cei 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi regiunii transnistrene, de la 1 ianuarie 2025, invocând o datorie de 709 milioane de dolari a malului drept al Nistrului.
Autoritățile de la Chișinău nu recunosc această datorie, bazându-se pe rezultatele unui audit internațional, și acuză Federația Rusă că urmărește să destabilizeze situația în Republica Moldova, să influențeze alegerile din 2025 și să abată R. Moldova de pe calea sa spre UE.
SOLICITARE la ANRE: Tarifele la energia electrică ar putea să crească
Ministrul Energiei de la București, precizări despre livrările de energie către R. Moldova: ,,Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi"
Nicolae Enciu // Academicianul Ioan-Aurel Pop împlinește 70 de ani: Românii și România în opera sa