Deputații din „Parlamentul - 90” au lansat un APEL către guvernanți
Asociația Obștească „Parlamentul - 90” vine cu un apel către toate partidele de orientare europeană să lase la o parte adversitățile politice și să convină asupra unui consens politic național ce poate asigura și mai departe parcursul european al R. Moldova. Apelul a fost lansat în preajma zilei de 27 august când se împlinesc 23 de ani de la proclamarea Independenței R. Moldova.
Membrii Asociației se arată îngrijorați de faptul că „unele formațiuni politice și pseudopoliticieni, asmutiți și asigurați de forțe externe ostile, încearcă să pună piedici și se împotrivesc înverșunat cursului european, celui de consolidare a unei democrații civilizate și veritabile, precum și consolidării și prosperării statului R. Moldova”, se menționează în Declarația Asociației Obștești „Parlamentul – 90”.
„Nu suntem indiferenți față de actuala guvernare și cum aceasta va continua cursul european al R. Moldova. O susținem și declarăm cu toată satisfacția că acest curs este în concordanță cu Declarația de Indepenednță din 1991. Vom pleda mereu pentru apărarea interesului națională și oferim sprijinul nostru în acest parcurs”, a menționat președintele Asociației, Mihail Cotorobai, astăzi, într-o conferință de presă.
Potrivit lui, „schimbarea cursului de integrare europeană pune sub semnul indoielii ființa R. Moldova, iar Declarația de Indepenedență și-ar pierde în asemenea condiții sensul pe care I l-a imprimat Marea Adunare Națională din 27 august 1991 și Parlamentul anilor 1990-1994”.
Membrii Asociației fac un apel și către electoratul din republică și din diaspora să nu se lase pradă indiferenței și absenteismului și să susțină în actualele alegeri forțele democratice, de orientare proeuropeană. „Locuiesc în strânga Nistrului și se întâmplă ca în fiecare zi să trec podul de vreo câteva ori. Am găsit limbaj comun și pe o parte a Nistrului, și pe cealalată. Eu, de felul meu, sunt optimist. Nu știu de ce, dar acum sunt realist și mi-e frică să nu fiu un pessimist. Vă rog, stimați guvernanți, să faceți așa ca nu cumva să devenim toți pesimiști, iar de Ziua Indepenedenței să putem spune mândri că suntem cetățeni ai R. Moldova”, a spus unul dintre semnatarii Declarației de Independență a R. Moldova, Sergiu Popa.
Declarația a fost adoptată și semnată de 278 de deputați la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”