APEL al deputaților din primul Parlament către actuala guvernare
Deputații din primul Parlament al R. Moldova se arată îngrijorați că unele formaţiuni politice şi pseudopoliticieni încearcă să pună piedici şi se împotrivesc înverşunat cursului european, dar și a celui de afirmare plenară în R. Moldova a unei democraţii civilizate şi veritabile.
Membrii Asociaţiei Obşteşti „Parlamentul-90” au semnat o rezoluție prin care și-au exprimat îngrijorarea și faţă de tendinţa de promovare a intereselor individuale ale multor politicieni în dauna celor ale statului şi societăţii, „faţă de individualismul politic ce afectează toate sferele vieţii sociale, manifestându-se prin jefuirea bunurilor materiale ale societăţii, prin acapararea instituţiilor de stat şi aservirea mijloacelor de informare în masă”, se arată în rezoluție.
„Partidele de la guvernare nu sunt capabile să renunţe la ambiţii şi ocine politice, încurajează în continuare iresponsabilitatea funcţionarilor şi a organelor de stat, fiind totodată extrem de favorabile neglijării legii şi a ordinii de drept, creşterii fără precedent a corupţiei şi altor manifestări ale ilegalităţii, rea-voinţei şi lipsei de bun simţ elementar. Populismul și demagogia, lipsa de sinceritate şi atitudinea sfidătoare față de propriii cetățeni a devenit normă, componentă de esență în activitatea politicienilor de tot rangul”, se precizează în document.
Aceștia cer Parlamentului R. Moldova, în mod urgent, modificarea Constituţiei R. Moldova și pledează pentru alegerea președintelui republicii prin vot direct de către cetățeni, dar și atribuirea unor funcţii suplimentare ce ar asigura balanţa puterilor în stat.
De asemenea, aceștia cer reforma teritorial-administrativă a republicii în baza principiilor de administrare şi autogestiune a administraţiei locale de nivelul doi și ridicarea imunităţii parlamentarilor, cu excepţia declaraţiilor politice.
Totodată, foștii deputați cer modificarea Codului electoral care să prevadă alegerea deputaţilor pe circumscripţii uninominale în condiţii egale pentru toţi participanţii la scrutin, fapt care va conduce la alegerea unui parlament mai calificat, va responsabiliza aleşii poporului în faţa electoratului, va exclude dependența docilă a deputaților de „brigadierul” de partid, va diminua corupția electorală și parlamentară.
Mai mult, aceștia solicită votarea legii cu privire la finanţele publice cu trecere operativă la o autonomie publică locală reală, dar și eliberarea din funcţii a conducătorilor instituţiilor de stat care au fost obligate să monitorizeze legalitatea şi buna funcţionare a sistemului bancar, cu prezentarea materialelor respective organelor de drept etc.
Rezoluția a fost aprobată prin vot unanim la Adunarea Generală a deputaților Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XII-a şi Asociaţiei Obşteşti „Parlamentul-90”.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania