Apeductul magistral Chișinău – Strășeni – Călărași va avea o lungime de 53 km: Documentația de proiect a fost finalizată
Construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași ar putea începe în viitorul apropiat, după ce compania de consultanță în proiectare și implementare a finalizat documentația de proiect și a transmis-o Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.
Lucrările de construcție incluse în faza I a proiectului prevăd construcția apeductului magistral cu o lungime de 53 km, o stație principală de pompare în localitatea Tuzara, reabilitarea și construcția rezervoarelor de apă din localitățile Negrești, Nișcani și orașul Călărași, dar și investiții ce vor asigura conectarea orașelor Strășeni și Călărași la noua infrastructură de apă.
Implementarea proiectului va contribui la creșterea calității serviciului public de alimentare cu apă prin aprovizionarea a 30 000 de locuitori din regiunea centru a Republicii Moldova cu apă potabilă de calitate.
Construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași va avea loc în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul proiectului constituie circa 27,65 de milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 de milioane - contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.
Serviciile de proiectare apeductului au fost inițiate în vara anului 2020 de către o compania germană contractată de ADR Centru care finalizează la momentul actual proiectele tehnice pentru satele Sireți și Seliștea Nouă din cele două raioane beneficiare - Strășeni și Călărași.
ISW: „Rusia exploatează criza energetică din R. Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune”
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova