Aparate de ultimă generație pentru ultrasonografie, procurate pentru 22 de instituții medicale din R. Moldova: „Este foarte important ca tromboliza în cazul unui accident vascular cerebral ischemic să fie începută în minimum 1 oră și maximum 4 ore”


Douăzeci și două de instituții medicale din R. Moldova vor primi aparate performante de ultrasonografie, procurate la insistența Ministerului Sănătății din sursele rămase neutilizate în cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID”, finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Este vorba despre Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Oncologic, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, precum și 15 spitale raionale, fiind vorba de cele de la Cahul, Soroca, Edineț, Ungheni, Hâncești, Florești, Călărași, Ocnița, Ștefan Vodă, Drochia, Taraclia, Cimișlia, Briceni, Criuleni și Comrat.
Primul aparat a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă, iar ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a punctat că este vorba de unul foarte performant, care va permite evaluarea și stabilirea mai rapidă a diagnosticului în cazul pacienților care ajung la unitatea de primiri urgente cu accident cerebral vascular.
Potrivit Alei Nemerenco, echipamentele din majoritatea spitalelor din R. Moldova sunt învechite, datând de la începutul anilor 90 ai secolului trecut.
Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a menționat, în cadrul ceremoniei de recepționare a aparatului de ultrasonografie, că timpul în cazul pacienților cu accidente cerebrale vasculare este extrem de important. Potrivit lui Ciocanu, instituția pe care o conduce efectuează anual peste 40 de mii de investigații de ultrasonografie, dintre care cinci - șapte mii pentru pacienții cu accidente cerebrale vasculare. De-acum încolo, Institutul de Medicină Urgentă va avea un aparat dedicat numai unor asemenea urgențe medicale.
„Accidentele cerebrale vasculare reprezintă una dintre urgențele majore. Anual, în cadrul institutului nostru sunt deserviți peste 5 500 de pacienți cu accidente vasculare cerebrale acute, ischemice sau hemoragice. Printre investigațiile de primă linie, indicate pentru diagnosticarea corectă a acestor pacienți, este și ultrasonografia sau, cum o mai numim noi, ecografia cerebrală externă și internă și, de asemenea, ecocardiografia pentru a stabili aritmiile cardiace sau trombii din inimă. În aceste situații, timpul joacă un rol decisiv. Este foarte important ca tromboliza în cazul unui accident vascular cerebral ischemic să fie începută în minimum 60 de minute și maximum 4 ore. În această perioadă de timp, noi trebuie să facem în așa mod ca fiecare dintre pacienți să fie evaluat imagistic”, a explicat Mihail Ciocanu.
Valoarea aparatelor de ultrasonografie constituie 7,3 milioane de lei.









































































