ANUNȚ important pentru cetățenii R. Moldova, care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările UE: Pot să-și înregistreze certificatul în sistemul electronic național de vaccinare
Cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările Uniunii Europene au posibilitatea să își înregistreze certificatul european de vaccinare în sistemul electronic național de vaccinare (SIA RVC-19). Acest pas va oferi posibilitatea tuturor cetățenilor să își administreze doza de rapel în Republica Moldova.
De asemenea, Ministerul Sănătății vrea, astfel, să îmbunătățească evidența acoperirii vaccinale și riscul de răspândire a virusului Sars-COV2.
Pentru a încărca certificatul de vaccinare eliberat de orice țară UE în sistemul informațional al republicii noastre, cetățenii trebuie să acceseze platforma www.certificate-covid.gov.md și să selecteze butonul „Încarcă certificatul COVID-19 de peste hotare”. La fel, link-ul de încărcare poate fi obținut, accesând platforma www.vaccinare.gov.md, secțiunea „Descarcă certificat COVID-19” sau www.ansp.md, secțiunea „Certificat COVID-19”.
În continuare, este nevoie de acces la internet și un dispozitiv cu cameră video, astfel încât să poată fi scanat codul QR certificatului de vaccinare printat sau în format electronic. Pentru a verifica, autentifica certificatul de vaccinare, codul QR trebuie poziționat în raza de acțiune a camerei video. După scanare, pot fi vizualizate datele care se conțin în certificatul eliberat peste hotare.
Ulterior, vor trebui completate câteva spații obligatorii: IDNP, numele raionului/municipiului, localității și instituției medicale conform adresei de domiciliu în Republica Moldova. Pentru finalizarea procesului, selectați butonul „Salvează”. După ce procedura de omologare s-a desfășurat cu succes, certificatul COVID-19 poate fi descărcat sau verificat.
„Ministerul Sănătății, instituțiile subordonate și partenerii de dezvoltare depun toate eforturile pentru a oferi tuturor cetățenilor vaccinați împotriva COVID-19 posibilitatea de a avea acces la certificatul COVID-19 indiferent de țara unde s-a vaccinat. Mai mult, noul serviciu ne oferă undă verde pentru a beneficia de doza de rapel în Republica Moldova, chiar dacă prima doză a fost administrată peste hotare și în același timp să fim înregistrați în sistemul electronic național. Totodată, vom putea să asigurăm o evidență mai actuală privind rata de vaccinare, situația epidemiologică, precum și să prevenim, combatem fenomenul falsificării certificatelor de vaccinare.
Îndemnăm toți cetățenii care s-au vaccinat în țările UE să își încarce certificatul de vaccinare în sistemul nostru electronic. Procedura e foarte simplă și poate fi realizată timp de aproape 60 de secunde. La fel, vă rugăm să contribuiți la răspândirea corectă a acestor informații, distribuind link-ul de încărcare a certificatului străin https://certificate-covid.gov.md/ prin intermediul tuturor surselor de comunicare online: Email, Viber, Facebook, Instagram și altele. Doar împreună putem opri pandemia”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.
Menționăm că, de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, 893 013 de persoane au încheiat schema completă de imunizare în Republica Moldova.
Anterior, autoritățile ai anunțat că peste 60 000 de cetățeni ai R. Moldova s-au vaccinat în România împotriva COVID-19.
Ucraina este gata să pună capăt crizei energetice provocate de Rusia în Transnistria. „Suntem pregătiți să trimitem cărbune. Centrala de la Cuciurgan este capabilă să furnizeze electricitate nu doar întregii R. Moldova, dar și regiunii noastre"
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”
Maia Sandu, vizită la Kiev: Va discuta cu Volodymyr Zelenskyy inclusiv despre criza energetică din Transnistria, provocată de Federația Rusă