Anunț DRAMATIC, la trei ani de la doborârea zborului MH17 Malaysia Airlines deasupra Ucrainei
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut luni ca Rusia „să răspundă” pentru doborârea zborului MH17 Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei în iulie 2014, soldată cu 298 de morţi, relatează AFP.
„A fost o crimă flagrantă ce ar fi putut fi evitată dacă nu ar fi existat nicio agresiune rusă, echipament rusesc şi militari ruşi aduşi de pe teritoriul rus”, a scris Poroşenko pe pagina sa de Facebook.
„Responsabilitatea noastră faţă de cei care au murit şi generaţiile viitoare este de a-l arăta pe agresorul terorist care va trebui să răspundă pentru toate crimele comise”, a adăugat el.
Boeingul 777, care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă la 17 iulie 2014 deasupra estului Ucrainei, scenă atunci a unor lupte grele între forţele Kievului şi separatiştii proruşi.
Echipa comună de investigaţie (JIT), care include anchetatori din Belgia, Australia, Malaezia, Olanda şi Ucraina, a concluzionat că aparatul a fost lovit de o rachetă de tip BUK adusă din Rusia şi trasă dintr-o zonă controlată de rebelii proruşi.
O sută de persoane se crede că au jucat un „rol activ” în tragedie, dar anchetatorii nu au făcut publice numele suspecţilor.
Autorităţile separatiste şi Moscova resping orice responsabilitate şi acuză armata ucraineană.
Cu toate că, pentru a treia comemorare a tragediei, autorii prezumtivi încă nu au fost arestaţi, autorităţile olandeze au promis la începutul lunii iulie că ei vor fi judecaţi în Olanda.
Poroşenko s-a declarat convins de „obiectivitatea şi imparţialitatea” justiţiei olandeze.
Nicio comemorare oficială nu a fost programată luni la Kiev, dar o ceremonie la care au participat aproape 500 de persoane a avut loc la locul prăbuşirii avionului, pe teritoriul controlat de rebeli.
Sursa: agerpres.ro
Șoferii din Transnistria, obligați să susțină examene teoretice și practice la ASP pentru obținerea permiselor de conducere: Chișinăul îi ajută pe transnistreni să evite examenele în statele care s-au angajat să recunoască actele emise în R. Moldova
Podul de la Buțeni a intrat în reparații: Lungime de 26,5 metri, lățime de 12 metri și investiții de peste 12,3 milioane de lei
Terenurile agricole mici, vândute și cumpărate mai ușor: Nu va mai fi necesară autentificarea notarială