Antreprenorii din R. Moldova vor economisi 50 de milioane de lei. Vicepremierul Alaiba: „Cu cât mai puțină birocrație, cu atât mai puțină corupție”
Guvernul de la Chișinău a modificat miercuri, 1 noiembrie, 11 acte normative care scutesc antreprenorii din R. Moldova de mai multe obligațiuni pe care le aveau până acum.
Principalele schimbări se referă la eliminarea certificatului de conformitate pentru produse alimentare, extinderea eligibilității pentru subvenționate în cazul mai multor structuri turistice rurale, excluderea examenelor medicale de adaptare, care au loc la 3 luni de la angajare etc.
Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, susține că eliminarea mai multor acțiuni birocratice din legislație va permite agenților economici să economisească circa 50 de milioane de lei.
„Birocrația merge mână în mână cu corupția. Cu cât mai puțină birocrație, cu atât mai puțină corupție”, a declarat oficialul după ședința de astăzi a Guvernului.
Prin modificările operate, Guvernul a exclus obligațiile de raportare la centrele militare despre angajați, fapt ce va aduce economii de aproape 2 milioane lei anual, a unificat codul pentru reflectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, a eliminat certificatul de conformitate pentru sucuri, deoarece sunt suficiente testele de inofensivitate de laborator, iar standardizarea se aplică la produse nealimentare, fiind excluse costuri și proceduri nejustificate.
De asemenea, autoritățile au extins eligibilitatea pentru subvenționare pentru mai multor structuri de primire turistică rurală, precum case rurale, pensiunilor turistice, unităților de meșteșugărit, au exclus examenele medicale de adaptare, care au loc la 3 luni de la angajare.
„Conform estimărilor noastre, aproximativ 48 000 din totalul celor angajați anual ar trebui să treacă prin acest examen. Prețul mediu al examenului este de cel puțin 200 de lei. Astfel, dacă se efectuează toate aceste examene, cheltuielile sectorului privat sunt de aproape 10 milioane de lei pe an. În plus, fiecare examen ar necesita cel puțin două ore din timpul angajatului, cu un cost pe oră de aproximativ 104 lei, care include salariul, contribuțiile sociale și alte cheltuieli aferente. Astfel, efortul total al angajaților ar ajunge la aproximativ 96 de mii de ore pe an, evaluat la aproape 10 milioane de lei anual. Costul total al examenelor și efortului angajaților ar ajunge la aproximativ 20 de milioane de lei pe an”, a precizat Dumitru Alaiba.
Cabinetul de miniștri a exclus și examenele medicale periodice pentru lucrătorii care se folosesc mai mult de 50% calculatorul, dar și înscrisurile medicului din foaia de parcurs, care este un document zilnic separat.
Modificările aprobate astăzi fac parte din pachetul V de debirocratizare și facilitarea activității mediului de afaceri, promovat de Guvern.
LIVE // Președinta Maia Sandu, declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat pentru a discuta despre criza energetică
RAPORT // Curtea de Conturi a depistat nereguli în activitatea ODA: Peste jumătate de milion de lei, finanțare nerambursabilă, acordată unor beneficiari neeligibili și 70 de milioane de lei nevalorificate în cadrul Programului FACEM
Benzina și motorina se scumpesc și mâine: ANRE arată spre cotațiile Platts, care s-au majorat cu circa 20 - 21 de dolari per tonă în ultima zi