Antony Blinken apreciază că rebeliunea Wagner a scos la iveală „fisuri reale în fațada rusă”: „Nu cred că am văzut încă actul final”
Rebeliunea eșuată condusă sâmbătă în Rusia de liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, scoate la iveală ”fisuri reale” la cel mai înalt nivel la statului rus și o sfidare la adresa autorității președintelui Putin, a apreciat duminică secretarul de stat american, Antony Blinken, conform agențiilor Reuters și France Presse, citate de Agerpres.
„Am văzut mai multe fisuri apărând în faţada rusă. Este prea devreme pentru a spune exact încotro se îndreaptă şi când vor termina. Este un tablou în evoluţie (…) Dar, cu certitudine, avem tot felul de noi întrebări pe care Putin va trebui să le rezolve în săptămânile şi lunile următoare”, a estimat la postul NBC secretarul american de stat, care a avut duminică mai multe intervenţii la posturi de televiziune din SUA pe tema evenimentelor din Rusia.
Blinken nu crede că „am văzut încă actul final”. Oficialii americani, precum și cei din întreaga lume, au fost luați prin surprindere în weekend de ceea ce părea a fi o amenințare directă și semnificativă la adresa autorității – și posibil a vieții – lui Putin, conform Politico Europe.
Duminică dimineață, amenințarea părea să se fi diminuat, dar nimeni nu părea convins că situația a fost pe deplin rezolvată.
Actuala criză din Rusia a început vineri, după ce șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cândva un apropiat al lui Putin, a acuzat forțele rusești că au vizat trupele Wagner în atacuri cu rachete. Prigojin și forțele sale au preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don, un oraș din apropierea graniței cu Ucraina, și au pornit spre Moscova.
Revolta s-a încheiat înainte de sfârșitul de săptămână, după ce Prigojin și-a oprit înaintarea – din motive care rămân neclare – și a ajuns la o înțelegere care îi impune să părăsească Rusia.
Duminică, trupele Wagner au început să se retragă din regiunea Voronej, în sudul Rusiei. Nu a fost clar în ce măsură retragerea unor forțe Wagner va slăbi eforturile Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.
Haosul din weekend a marcat cea mai mare agitație internă pe care a cunoscut-o Rusia de când liderii comuniști revanșiști l-au răsturnat pentru scurt timp pe președintele sovietic Mihail Gorbaciov în 1991. Acea lovitură de stat a eșuat rapid din cauza opoziției lui Boris Elțîn și a altora. Câteva luni mai târziu, Gorbaciov a dizolvat Uniunea Sovietică.
PREMIERĂ // R. Moldova a cumpărat energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri: „Piața românească este cuplată cu cea europeană, iar prețurile tranzacționate sunt aliniate, garantând transparența și corectitudinea procesului de achiziție”
Importante companii din domeniile energiei regenerabile, IT, agrobusiness sau infrastructură logistică, invitate să investească în R. Moldova
„Trenul Unirii”, cu vagoanele „Mihail Kogălniceanu”, „Vasile Alecsandri”, „Moş Ion Roată” și „Alexandru Ioan Cuza”, a pornit din București și va ajunge după-amiază la Iași