Antologia „Poezia românească după 1945”, care include și 43 de poeți basarabeni, lansată la Chișinău de Ziua Națională a Lecturii, în prezența autorului Ion Pop de la Cluj: „Este o veritabilă bijuterie literară de lăsat ca moștenire”
Un grup de scriitori din România se află în aceste zile la Chișinău pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Naționale a Lecturii, marcată în R. Moldova pe 14 februarie, în ziua în care s-a născut regretatul poet Grigore Vieru.
Este vorba despre Ana Blandiana (București), Ion Pop (Cluj Napoca), Alexandru Cistelecan (Târgu-Mureș), Ion Bogdan Lefter (București), Ion Mureșan (Cluj Napoca), Adrian Popescu (Cluj Napoca), Simona Popescu (București), Lucian Vasiliu (Iași), Valeriu Stancu (Iași), care, de rând cu scriitori, poeți și editori din Republica Moldova vor petrece patru zile la Chișinău, timp în care vor vorbi despre carte și lectură, vor promova ediții recente, vor citi din opera lor și vor contura noi tendințe ale criticii literare și abordare a textului publicistic modern, potrivit unui comunicat al Uniunii Editorilor.
Evenimentele prilejuite de consemnarea Zilei Naționale a Lecturii se vor desfășura până pe 16 februarie 2023, în diverse locații și cu public diferit din mediul studios, al cititorilor de diverse categorii, la Editura „Științaˮ, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Ion Creangă”, Liceul „Spiru Haret”, Liceul „Aristotel”, Liceul „Da Vinci”, sub formă de discuții privind destinul cărții și al literaturii; întâlniri cu scriitorii notorii din România și Republica Moldova; sesiuni de autografe cu scriitori; lecturi publice; dezbateri/masă rotundă.
În cadrul primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii, marcată și în România pe 15 februarie, la Chișinău va fi lansată antologia „Poezia românească după 1945”, semnată de Ion Pop.
„Unul dintre cei mai redutabili antologatori din spațiul românesc, Ion Pop, a adunat în patru volume opere poetice a 273 de poeți români, 43 dintre care – basarabeni. Este o veritabilă bijuterie literară, cărți de citit, iubit, prețuit și de lăsat ca moștenire. Este unul dintre cele mai mari proiecte editoriale ale Editurii „Știința” și ne bucurăm să îi aducem cu această ocazie la Chișinău pe unii dintre autori, multașteptați de public și colegi”, a declarat Gheorghe Prini, director al Editurii „Știința” și președinte al Uniunii Editorilor din Republica Moldova, unul dintre organizatorii primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii.
CITIȚI și VIDEO // Provocarea lansată de președinta Maia Sandu pentru cetățenii R. Moldova, de Ziua Națională a Lecturii, marcată pentru prima dată în ziua în care Grigore Vieru ar fi împlinit 88 de ani: „Cititorii sunt lideri”
Menționăm că, de Ziua Națională a Lecturii, Ministerul Culturii a lansat o Campanie națională de lectură ce își propune să stabilească lectura ca obicei în rândul tuturor persoanelor și categoriilor de vârstă.
Campania include lecturi publice, prezentări de carte, întâlniri cu cititori de toate vârstele, cu participarea personalităților de primă valoare scriitoricească de pe ambele maluri ale Prutului, care vor fi organizate pe parcursul întregului an.
„Astăzi, în ziua în care, acum 88 de ani, s-a născut marele nostru poet Grigore Vieru, pentru prima oară în Republica Moldova vom marca Ziua Națională a Lecturii. A avea o zi dedicată lecturii nicidecum nu înseamnă că trebuie să citim o dată pe an. Curiozitatea care duce spre cunoaștere este una din necesitățile creierului uman, iar lectura este pentru creier la fel cum e aratul și semănatul pentru sol. Un sol bine prelucrat va da roadele așteptate. O minte bine afânată cu lecturi nu se va împotmoli niciodată. Pentru că cea mai bună investiție în viitor este să le asigurăm copiilor drumul spre CARTE, vreau să mă adresez astăzi, în primul rând, părinților. Citiți-le copiilor cărți din primii ani de viață! Poveștile vor dezvolta imaginația copiilor voștri, le vor descoperi noi lumi și le vor provoca emoții. Citiți împreună cu copiii când cresc mai mari! Astfel îi veți ajuta să dezvolte propria exprimare, să-și formeze vocabularul, dar și modul de gândire și de înțelegere. Trezind interesul copiilor și tinerilor pentru carte, vom forma personalități autonome, capabile de gândire critică și creativă”, este îndemnul ministrului Culturii, Sergiu Prodan, de Ziua Națională a Lecturii.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”