„ANTInostalgia”, un proiect marca „Telefilm Chișinău”, la Moldova 1! Perioada sovietică, dezgolită de propagandă: Mărturii elocvente și imagini de arhivă despre realitățile spoite, dar și despre abuzurile comise de sovietici în raport cu basarabenii
Studioul „Telefilm Chișinău” de la Compania „Teleradio Moldova” va lansa în primăvara curentă, la postul public de televiziune „Moldova 1”, un ciclu de emisiuni cu genericul „ANTInostalgia”.
Echipa lui Mircea Surdu își propune să privească evenimentele din trecut prin prisma martorilor oculari, cercetătorilor, istoricilor, iar probe pentru vremurile apuse vor fi documentele video și mărturiile oamenilor!
Cum trăia omul sovietic, ce i se permitea și ce i se interzicea în RSSM, cum era educat, ce privea în cinematografe și de ce au existat mii de disidenți politici anticomuniști, mulți dintre care au plătit cu propria viață, sunt câteva dintre întrebările la care va oferi răspunsuri proiectul pregătit de „Telefilm Chișinău”.
Filmările pentru viitoarele emisiuni au demarat în weekendul trecut, când în platou au fost invitați istoricii Igor Cașu și Octavian Țîcu, deputatul din Parlamentul Independenței, jurnalistul Alecu Reniță, dar și soția regretatului critic literar Vasile Badiu.
Ultimii doi invitați au simțit cu vârf și îndesat, pe propria piele, regimul sovietic opresiv și represiv – Alecu Reniță când era student în ultimul an la Chișinău și a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar profesorul Vasile Badiu – când a fost impus să lase Chișinăul și să meargă să predea „moldoveneasca” în satul Borogani din raionul Leova.
Mărturiile lui Alecu Reniță, reconstituite cu o precizie chirurgicală de echipa de la „Telefilm Chișinău”, și ale Alexandrei Badiu sunt cutremurătoare, sunt o dovadă vie a abuzurilor comise de malaxorul sovietic, dar și a rezistenței conștiinței naționale românești în Basarabia anexată la URSS prin înțelegerea a doi criminali, Hitler și Stalin.
„Dacă gândeai altfel, riscai pușcărie”, a confirmat și istoricul Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, care a povestit, în baza cercetărilor sale de arhivă, cazul lui Leonid Cemortan, care a scris, în anul 1965, o scrisoare anonimă la Moscova prin intermediul căreia denunța faptul că nu era nicio grădiniță „moldovenească” la Chișinău, că majoritatea absolută a miniştrilor erau ruşi, ucraineni sau veniți din Transnistria, numai nu moldoveni și că toți specialiștii de valoare născuți aici erau trimiși să activeze numai la sat. A fost identificat şi pedepsit.
De asemenea, în emisiune veți descoperi gestul emoționant a două adolescente din Chişinău, Lilia Neagu şi Asea Andruh, care în noaptea de 30 septembrie spre 1 octombrie 1970 au scris 40 de mesaje antisovietice pe principalele clădiri din centrul orașului.
Totodată, istoricul Octavian Țîcu amintește cazul copiilor de la Orhei care au arborat, în ziua de Crăciun pe stil nou, tricolorul pe sediul clădirii KGB din acest oraș: șapte dintre ei, cu vârste de 17 – 18 ani, au fost împușcați.
Aceeași emisiune din seria „ANTInostalgia” nu-i va uita pe disidenții Alexandru Usatiuc, Gheorghe Ghimpu, Valeriu Graur, Simion Odobescu, Vasile Coroban, Petru Cărare, Gheorghe Malarciuc și alte personalități care au apărat conștiința națională a basarabenilor în fața Kalașnikov-ului sovietic.
Ce șanse există ca R. Moldova să realizeze o lustrație, așa cum au făcut-o țările baltice imediat ce și-au declarat independența față de URSS, sau de ce pentru basarabenii duși în Siberia era mai strașnică revenirea acasă, printre oamenii sovietici, decât deportarea, veți afla din această emisiune, pe care moderatorul Mircea Surdu a încheiat-o cu o axiomă: „Trebuie să ne cunoaștem istoria, ca fața ei rea să nu se mai repete”.
Emisiunile realizate în cadrul proiectului „ANTInostalgia” al Studioului „Telefilm Chișinău” vor fi puse pe post la „Moldova 1” începând cu a doua jumătate a lunii aprilie curent.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi