21:38:24 19.09.2024
Stiri

ANSA NU recomandă cetățenilor să culeagă ciuperci din păduri, care s-au înmulțit după ploile recente: Informațiile vehiculate despre „testarea” toxicității ciupercilor sunt FALSE, atenționează specialiștii

Actualitate 19.09.2024 09:58 Vizualizări400 Autor: Ziarul National
ANSA NU recomandă cetățenilor să culeagă ciuperci din păduri, care s-au înmulțit după ploile recente: Informațiile vehiculate despre „testarea” toxicității ciupercilor sunt FALSE, atenționează specialiștii


Ploile abundente din această toamnă au favorizat creșterea masivă a ciupercilor de pădure, iar amatorii de ciuperci sunt tentanți să le colecteze personal, fără cunoștințe temeinice despre specia sau inofensivitatea acestora.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor, care vor să culeagă ciuperci din păduri să se abțină de la acest proces, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.

Potrivit specialiștilor, pericolele la adresa sănătății consumatorilor pot fi evitate, dacă ciupercile vor fi procurate doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător.

De asemenea, trebuie evitat consumul ciupercilor crude, chiar și al celor cunoscute, precum și respectat regimul termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică.

„Colectarea ciupercilor din flora spontană (pădure) în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece pot apărea specii de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicații acute la consumatori. Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele. Nu există niciun test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea. Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitatea, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea etc. - sunt false și vă pot costa viața. Chiar și cunoscătorii de ciuperci pot da greș”, precizează ANSA.

Pe parcursul anului 2023, în R. Moldova au fost înregistrate 24 de cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare, cu afectarea a 27 de persoane, dintre care trei au fost copii cu vârste de până la 18 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md