ANRE taie din elanul lui Ion Ceban de a MAJORA tarifele la apă și canalizare. „Apă Canal Chișinău” ar fi acumulat DATORII la energia electrică din cauza managementului defectuos: „În tarifele actuale sunt incluse toate cheltuielile necesare”
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) respinge acuzațiile lansate de primarul capitalei, Ion Ceban, potrivit cărora „Apă Canal Chișinău” ar fi acumulat datorii de zeci de milioane de lei din cauza că instituția a tergiversat ajustarea tarifului la apă și canalizare în municipiul Chișinău. În opinia directorilor de la ANRE, datoriile la care face referire Ceban au fost acumulate din cauza managementului defectuos de la întreprinderea municipală.
Potrivit instituției de reglementare, noile tarife (15,30 de lei pentru apă și canalizare), intrate în vigoare pe 13 ianuarie curent, acoperă toate cheltuielile operatorului, inclusiv pierderile de apă în rețea și cheltuielile pentru energia electrică consumată, reieșind din prețul actualizat la energia electrică: „Astfel, în calculul tarifului au fost incluse cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de 208,8 milioane de lei, ce ar da posibilitatea operatorului să achite lunar consumul de energie electrică în valoare de 17,4 milioane de lei”.
Totodată, ANRE susține că și vechiul tarif acoperea cheltuielile pentru energia electrică, iar datoriile s-au acumulat din vina conducerii „Apă Canal Chișinău”.
„În tariful anterior, aprobat pe 19 mai 2017, au fost incluse cheltuieli pentru energia electrică în mărime de 134,3 milioane de lei. Ulterior, în perioada anilor 2019 - 2021, S.A. „Apă Canal Chișinău” nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor. Or, în condițiile micșorării treptate în perioada nominalizată a prețurilor reglementate la energia electrică, s-au format devieri pozitive (excedent de venituri) în tarifele pentru serviciile prestate de alimentare cu apă și de canalizare. Astfel, la situația din 1 ianuarie 2023, veniturile suplimentare ale „Apă Canal Chișinău”, doar din economiile la energia electrică consumată, au constituit circa 42,5 milioane de lei. Deci, atât în tarifele anterioare, cât și cele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter manipulator”, notează ANRE.
Agenția încurajează atât administrația „Apă Canal Chișinău”, cât și fondatorul acesteia – Primăria Chișinău - să-și concentreze eforturile în vederea „îmbunătățirii managementului economico-financiar, în lichidarea restanțelor față de creditorii întreprinderii, iar în cazul dat - să identifice soluții în comun cu Î.C.S. „Premier Energy” de achitare a datoriei pentru consumul de energie electrică”.
Totodată, pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a „Apă Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022.
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată
Oficial din Guvernul României: Autostrada Unirii, gata până în 2030 „pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, dar și de București, traversând munții Carpați”
Transferurile necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice, efectuate începând cu 20 ianuarie: 816,5 milioane de lei, dintre care 215,5 milioane de lei pentru profesorii din Chișinău