ANRE a văzut INECHITATEA de pe piața gazelor, dar susține că legislația nu-i permite să întreprindă măsuri: „A fost decisă adresarea către CSE, în vederea obținerii unei derogări de la cadrul normativ în vigoare”
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cunoaște despre faptul că unii agenți economici plătesc între 11 - 14 lei pentru un metru cub de gaze, în timp ce firmele mici și cetățenii achită peste 29 de lei, însă susține că nu poate întreprinde nimic, deoarece cadrul normativ în vigoare nu-i permite să intervină.
„Începând cu trimestrul I al anului 2023, asistăm la o scădere a prețului de referință pe platformele de tranzacționare (în cazul nostru - Dutch TTF), din cauza condițiilor meteo favorabile pe continent, cât și a identificării de surse energetice alternative, prin aceasta reducându-se considerabil cererea de gaze naturale.
În acest sens, au apărut condiții favorabile pentru furnizorii din piața nereglementată (piața liberă) să achiziționeze gaze naturale de la surse externe, spre a fi comercializate, prin negocieri directe, consumatorilor potențiali interesați.
Astfel, începând cu luna martie 2023, unii consumatori au inițiat procedurile de migrare de la furnizorii cu obligația de serviciu public la furnizori din piața nereglementată.
În vederea excluderii fenomenului respectiv, atunci când unii consumatori ar renunța la furnizarea de gaze naturale de către furnizorii cu obligația de serviciu public, Ministerul Energiei împreuna cu ANRE au inițiat discuții în scopul elaborării unui mecanism de distribuire a sarcinii de compensare a devierilor tarifare către toți consumatorii, în funcție de ponderea fiecăruia în generarea acestora, chiar și în situația când aceștia optează să migreze către furnizori din piața nereglementată.
În rezultatul ședințelor de lucru s-a constatat că legislația în vigoare în sectorul gazelor naturale nu permite ANRE stabilirea unui mecanism în acest sens. În acest scop, de comun acord, a fost decisă adresarea subiectului către Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova, în vederea obținerii unei derogări de la cadrul normativ în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă al reglementatorului.
Amintim că ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat astăzi că „dezvăluirile” făcute ieri de liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, potrivit cărora aproape 80 de agenți economici ar beneficia de prețuri preferențiale la gaz, între 11-14 lei pentru metrul cub, în timp ce firmele mici și cetățenii plătesc peste 29 de lei, ar fi cunoscute de autorități. Mai mult, ministrul afirmă că încă din 2021 unii șmecheri au apelat la un alt furnizor, eschivându-se astfel de la rambursarea devierilor negative înregistrate de „Moldovagaz”.
Parlicov a subliniat că din luna aprilie curent a atras atenția ANRE în legătură cu inechitatea de pe piață și a solicitat regulatorului să intervină. „ANRE trebuie să vină cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz. Mâine, în cadrul Comisiei Situații Excepționale, vom interveni ca să grăbim intervenția reglementatorului”, a menționat Parlicov într-o postare pe Facebook.
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Şeful diplomaţiei franceze: Ucraina poate lansa rachete cu rază lungă de acţiune în Rusia
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii