ANRE a aprobat contractul de transmitere în locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale către SRL „Vestmoldtransgaz”, subsidiara „Transgaz” România
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat marți contractul de transmitere în locațiune către SRL „Vestmoldtransgaz”, subsidiara „Transgaz” România, a rețelelor de transport al gazelor naturale gestionate până în prezent de către SRL „Moldovatransgaz”, subsidiara S.A. „Moldovagaz”, companie controlară de rușii de la „Gazprom”.
Potrivit documentului, SRL „Vestmoldtransgaz” va obține, începând cu data de 19 septembrie 2023, nu doar posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar și statutul de operator cu ulterioara certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III.
„În cadrul procesului de examinare a clauzelor contractului, a fost constatată corespunderea acestuia cu cerințele Directivei 2009/73/CE privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale, precum și cu prevederile Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale. În perioada imediat următoare, în conformitate cu dispozițiile legislației în vigoare, SRL „Vestmoldtransgaz” va depune la ANRE o cerere de certificare conform modelului de operator de sistem independent, proces care după examinarea de către Agenție urmează să fie avizat și de Secretariatul Comunității Energetice”, precizează ANRE.
Menționăm că „Vestmoldtransgaz” este deținută de „Transgaz” România în proporție de 75% și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%. „Vestmoldtransgaz”, care a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”, va prelua în locațiune și va opera toată rețeaua de transport al gazelor naturale pe termen de 5 ani.
„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care R. Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat recent ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”