Ankara critică raportul privind amânarea aderării Turciei la UE, la o zi după ce Uniunea „a deschis ușa” pentru R. Moldova și Ucraina
Raportul anual al Comisiei Europene privind progresele realizate de Turcia pe drumul mult-amânatei sale aderări la UE este „incorect şi părtinitor”, a afirmat Ministerul de Externe turc, relatează joi Reuters.
Raportul executivului UE de miercuri a criticat Turcia pentru „recidivele grave” în materie de standarde democratice, stat de drept, drepturile omului şi independenţă judiciară.
„Respingem categoric afirmaţiile şi criticile nefondate şi incorecte, în special privind criteriile politice şi capitolul referitor la sistemul judiciar şi drepturi fundamentale", susţine Ministerul de Externe turc într-un comunicat.
De asemenea, raportul Comisiei Europene menţionează că Turcia nu a respectat principiile statului de drept, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în lupta sa împotriva terorismului.
Ministerul turc susţine că alegaţiile sunt incorecte şi evidenţiază „nesinceritatea abordării UE şi un dublu standard clar”, adăugând că există chestiuni legate de drepturile fundamentale în privinţa cărora există dispute chiar între statele UE.
Raportul Comisiei este menit să evalueze progresele realizate de Turcia către îndeplinirea standardelor pentru aderarea la UE şi ar putea tensiona relaţiile deja problematice cu Ankara din cauza migraţiei şi, mai recent, a războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza.
Procesul de aderare a Turciei la UE a fost îngheţat timp de ani de zile după ce au fost declanşate negocierile de aderare în 2005, notează Reuters.
Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei.
REȚEAUA lui ȘOR // Au cumpărat voturi la ultimele alegeri din R. Moldova contra unor sume de până la 3 000 de lei: Șapte persoane din Edineț și Hâncești riscă până la cinci ani de pușcărie și amenzi usturătoare
DOC // Se caută angajați cu salarii de până la 40 de mii de lei pe lună, în R. Moldova: Topul celor mai bine plătite locuri de muncă declarate vacante
VIDEO // Krasnoselski nu mai așteaptă „gazul umanitar” promis de Rusia și este gata să PLĂTEASCĂ pentru livrările asigurate de „Moldovagaz”. „Transnistria este pregătită pentru reluarea livrărilor. Garantam plata”