ANIVERSARE // Leul din R. Moldova, pus în circulație acum 30 de ani: „A trecut prin nenumărate teste de rezistență, dar de fiecare dată a reușit sa păstreze și să întărească încrederea cetățenilor”
Leul împlinește miercuri, 29 noiembrie curent, 30 de ani de la punerea sa în circulație ca mijloc de plată pe teritoriul Republicii Moldova.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a declarat, de Ziua monedei naționale, că introducerea monedei naționale a însemnat pentru Republica Moldova un prim pas spre economia de piață, spre primele reforme economice, primele expresii ale unei politici monetare independente.
„Pentru orice stat independent, apariția monedei naționale înseamnă un important moment istoric. (...) Leul moldovenesc a devenit moneda națională a statului modern nou creat Republica Moldova în scurt timp după proclamarea independenței sale. A trecut ulterior prin nenumărate teste de rezistență, dar de fiecare dată a reușit sa păstreze și să întărească încrederea cetățenilor. Astăzi, leul moldovenesc și-a afirmat rolul său ca mijloc de plată consfințit prin Constituție, iar Banca Națională dispune de experiența necesară ca să-i asigure rezistența și să mențină sectorul bancar stabil și de încredere. (...) Ne dorim ca populația să învețe să își gestioneze corect banii, pentru a-și crește bunăstarea și a contribui la dezvoltarea economică. Așa că vom face tot ce ne stă în puteri ca BNM să rămână o instituție independentă și deciziile sale să fie luate doar în interesul oamenilor din Republica Moldova. Miza integrării europene la care muncim împreună este bunăstarea statului și bunăstarea fiecărui cetățean”, a menționat Octavian Armașu în mesajul său de felicitare.
CITIȚI și INFOGRAFIC // Leul din R. Moldova, cea mai puternică valută din Europa: Explicațiile economistului Veaceslav Ioniță
Cu ocazia Zilei monedei naționale, BNM organizează o călătorie pe „Drumul banilor” - un eveniment de educație financiară pentru copii și tineri. Călătoria va începe la banca centrală și se va încheia la băncile comerciale, oferind vizitatorilor posibilitatea de a afla cum circulă banii, sub ce formă și cum ajung în economie sau la consumatori.
De asemenea, Banca Națională, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, organizează, în perioada 25 - 30 noiembrie 2023, excursii dedicate aniversării leului moldovenesc. La intrarea în muzeu, vizitatorii primesc un card- tichet, care le oferă accesul gratuit în toate sălile, inclusiv la expoziția „Comorile trecutului”, care prezintă vestigii din aur și argint.
Aniversarea va culmina cu o ceremonie oficială, în cadrul căreia vor fi desemnați câștigătorii concursului „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești”.
Menționăm că primul leu moldovenesc a fost pus în circulaţie la 29 noiembrie 1993 şi a înlocuit „cuponul” care, din 1992, a fost un ban de „tranziţie”, în locul rublei sovietice.
VIDEO // Șoferi din R. Moldova, mințiți și implicați fără știrea lor în transportarea ilegală a refugiaților din Siria, Afganistan, Irak, Bangladesh sau India în state din UE: Trei dintre organizatorii schemei, reținuți în R. Moldova
Topirea gheții din Antarctica ar putea provoca erupția a peste 100 de vulcani ascunși sub calota glaciară
EXEMPLU // Acces gratuit pentru public la Muzeul Național de Artă al României, de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului