Animații MOTIVAȚIONALE, potrivite atât pentru copii, cât și pentru adulți
Lumea magică a animaţiei atrage în mod special copiii, dar de multe ori și adulții au câte ceva de învățat din aceste filme.
Animațiile pot funcționa ca niște povești terapeutice pentru adulți, în timp ce copiii se pot bucura de succesul protagoniștilor, după o serie de încercări prin care trec, de frumusețea realizării grafice a filmului, de muzică și culori. Amuzante şi inspiraţionale, animaţiile ţintesc prin mesaj valorile umane. Iată o serie de animații motivaționale.
Sing (2016)
Animaţia Hai să cântăm!/Sing!, despre un concurs de talente desfășurat cu o energie debordantă, are un mesaj motivațional „nu renunţa niciodată să lupţi ca visul tău să devină realitate!”. Filmul prezintă o lume populată de animăluţe antropomorfe.
Cei mai mici dintre spectatori vor vedea cât de variată e lumea animalelor antropomorfe și cum conviețuiesc ele în pofida diferențelor dintre ele, și poate mai târziu vor învăța toleranța față de ceilalți, diferiți de noi.
Unele personaje punctează teme sensibile, pe înțelesul adulților - tânărul gorilă Johnny (voce Taron Egerton) e băiatul dintr-un mediu defavorizat, dar cu un talent înnăscut. Tânărul gorilă e cel care se eliberează dintr-o lume violentă prin pasiunea pentru muzică.
Adulții vor reflecta la temele sensibile dar se vor și umple de bună-dispoziție și vor prinde putere în „lupta” cu greutățile de zi cu zi.
Țestoasa Roșie (2016)
Țestoasa Roșie/La tortue rouge urmărește firul momentelor marcante din viața unui om, din perspectiva unui bărbat care naufragiază pe o insulă tropicală populată de țestoase, crabi și păsări. Naufragiatul vrea să se întoarcă acasă, cum a rămâne pe insulă înseamnă a înfrunta pericole, dar mai ales a înfrunta extrema solitudine. O întâlnire cu o țestoasă roșie misterioasă se va dovedi salutară.
E o poveste despre viață, despre călătoria noastră pe Pământ, despre moarte, despre cum suntem urmați la rândul nostru de alte generații, despre ciclul vieții. Un film de animație care - în absența oricărei replici - reușește să fie filozofic și emoționant până la lacrimi, vorbind despre ciclul vieții.
Cu un fir narativ simplu, contemplativ, reușește să ne facă să reflectăm asupra unor teme fundamentale. Un film care vă va mișca.
Out/Întors pe dos (2015)
Un film despre emoții, personificate cu imaginație. Mesajul este de o simplitate frumoasă, învăţând copiii (şi adulţii) că nu pot fi fericiţi tot timpul și că e în regulă să se simtă trişti. O privire în interiorul capetelor părinţilor face loc unei psihanalize geniale cu trei puncte de vedere a modului în care fiecare persoană percepe aceeași situație.
Viața lui Riley, o fetiță veselă și lipsită de griji, este dată peste cap când trebuie să-și ia rămas-bun de la copilăria ei fericită din Minnesota pentru a se muta la San Francisco.
Este momentul când emoțiile ei preiau inițiativa, spre nemulțumirea părinților complet depășiți de situație. Furia, Dezgustul, Frica, Tristețea și Bucuria se ceartă, colaborează și se pierd în discuții în contradictoriu în încercarea de-a o face pe Riley să meargă mai departe și să-și găsească noi prieteni.
How to Train Your Dragon (2010)
Trebuie să vezi dincolo de limitările impuse de societate – beneficiile sunt adesea, mai mari decât riscurile asumate.
Tânărul Hiccup, sfrijitul dar inventivul urmaş al liderului satului vrea să îi dovedească tatălui său că poate fi şi el un neînfricat spintecător de dragoni. Realizează însă că asta contravine credinţelor sale, iar aventurile lui arată celorlalţi că nu întotdeauna trebuie să te temi de ceea ce nu înţelegi şi că, uneori, trebuie să vezi dincolo de normele impuse de societate.
Up/Deasupra tuturor (2009)
Animația are un surprinzător protagonist, un morocănos bătrânel și vorbește foarte subtil şi captivant despre speranţă, optimism şi un blajin şi molcom carpe diem, scria Cinemagia la data lansării filmului.
Iubirea este nepreţuită, iar despărţirea de persoana iubită nu este şi finalul vieţii tale, ci zorii unui nou început e mesajul pentru adulți al filmului.
Hărțuit de constructorii care-i înconjoară casa cu zgârie-nori, Carl, un septuagenar, își ia zborul cu tot cu casă, susținut în aer de o mulțime de baloane multicolore.
Planul bătrânului, care vrea să-și țină și o promisiune făcută soției lui decedate, aceea de a explora lumea întreagă, are o singură hibă: în momentul „decolării”, pe prispa casei lui se află și un entuziast puști de opt ani.
Zootropolis (2016)
Amuzant şi alert, filmul îi va captiva atât pe copii, cât şi pe părinţi. În centrul atenţiei este Judy Hopps, o iepuroaică de la sat care visează să devină poliţistă în Zootropolis, gigantica metropolă unde totul pare posibil.
Resemnaţi în faţa deciziei idealistei lor fiice, părinţii o conduc la expresul pentru Zootropolis, iar Judy va afla curând că socoteala de la sat nu prea se potriveşte cu cea de la oraş...
Animația îţi arată ce se întâmplă atunci când refuzi ca altcineva să-ţi stabilească locul în lume şi lupţi pentru visurile tale, scria Cinemagia la data lansării filmului în cinematografele noastre.
The Croods (2013)
Aventurile familiei preistorice din care face parte Eep, protagonistul, sunt declanşate de curiozitatea, dorinţa ei neostoită de a se aventura dincolo de regula impusă de tatăl său pentru siguranţa familiei, potrivit căreia nimeni nu trebuie să părăsească peştera sau să facă ceva nou.
Ce mai învăţăm urmărind extraordinarele aventuri ale lui Eep, într-o lume în perpetuă schimbare este că uneori, zona de confort poate deveni, fără să ne dăm seama, o închisoare.
Finding Nemo (2003)
Dumbo, Po din Kung Fu Panda, Nemo şi Dory din Finding Nemo, Reggie din Free Birds şi mulţi alţii, sunt iniţial eliminaţi din „turmă” pentru că nu sunt ca toţi ceilalţi. Ce află aceste personaje după încercările la care sunt supuse este că, adesea, diferit nu rimează cu „străin, neacceptat”, ci cu „special”. Alături de alţi „ciudaţi”, dotaţi cu o inimă mare şi un curaj pe măsură – îl putem include aici şi pe Khumba, din animaţia ce va intra de vineri pe marile ecrane – aceştia ne arată că nu înfăţişarea, ori istoria vieţii tale are importanţă, ci capacitatea ta de a aduce un plus grupului de care aparţii şi chiar societăţii.
Turbo (2013), Planes (2013), Cars (2006)
Atunci când îţi pui toată credinţa şi energia într-un vis, devine real în ciuda tuturor obstacolelor.
Garnisite şi cu puţină magie – pe care în viaţa reală o punem pe seama şansei, a credinţei în forţele proprii dar şi în „steaua” noastră – Tubo şi Planes au urmat anul acesta reţeta lui Fulger McQueen din Cars şi au inspirat privitorii printr-un mesaj ce devine chintesența aventurilor lor: „Nu renunţa niciodată la visele tale”.
În Turbo, nevolnicul melc de grădină refuză să îşi accepte condiţia şi se visează capabil de curse precum cele ale bolizilor de pe pistă, iar în Planse, lui Dusty nu îi este de ajuns viaţa anostă a unui avion agrar, îşi doreşte să zboare alături de campioni, ba chiar să fie unul dintre ei! Vise mari pentru personaje „mici”, însă avântul lor, determinarea, sinceritatea, onestitatea şi prietenia vor transforma visele lor în realitate şi vor alimenta din plin entuziasmul şi încrederea spectatorilor în propriile forţe.
The Star (2017)
The Star urmărește povestea măgarului Bo și a prietenilor săi, în timp ce devin eroii anonimi ai primului Crăciun. Animaţia reduce legendarul eveniment biblic la o poveste amuzantă cu un măgăruş curajos şi sufletist, însă reușește astfel să distreze publicul de toate vârstele. Povestea pare că transmite un mesaj şi prin intermediul simbolului - steaua, cea care declanşează în protagonistul nostru dorinţa de a-şi schimba viaţa, de a o pune în slujba unui scop mai înalt.
Sursa: eva.ro
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei