20:24:42 01.01.2025
Stiri

Angajații Băncii Naționale a Moldovei, cercetați penal în dosarul „furtul miliardului”, SUSPENDAȚI din funcții de către guvernatoarea Anca Dragu: „Aceste măsuri trebuiau luate mai demult pentru a asigura credibilitatea sistemului”

Actualitate 05.02.2024 10:44 Vizualizări1866 Autor: Ziarul National
Angajații Băncii Naționale a Moldovei, cercetați penal în dosarul „furtul miliardului”, SUSPENDAȚI din funcții de către guvernatoarea Anca Dragu: „Aceste măsuri trebuiau luate mai demult pentru a asigura credibilitatea sistemului”

Angajații Băncii Naționale a Moldovei (BNM), cercetați penal pentru implicare în jaful bancar, inclusiv Ruslan Grate și Ion Ropot, au fost suspendați din funcții începând cu 31 ianuarie curent, prin ordine semnate de guvernatoarea Anca Dragu.

„Angajații BNM care sunt inculpați în acest dosar deja au fost suspendați din funcție, începând cu data de 31 ianuarie curent. Aceste persoane au contractele suspendate, conform Codului Muncii, art. 76, litera g. (...) În momentul în care un angajat este în conflict cu instituția, nu mai poate sta în instituție. Cadrul legal din R. Moldova permitea acest lucru”, a anunțat astăzi guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul podcastului „Dă sens banilor”.

Șefa BNM a adăugat că banca centrală are în prezent o colaborare „foarte bună” cu instituțiile statului și deja este efectuată o evaluare a cadrului legal pentru a modifica legislația în vigoare, astfel încât să fie posibilă protejarea martorilor, a avertizorilor de integritate, dar și eliminarea celor care aduc atingere reputației sectorului bancar.

„Nu fac decât să exprim abordarea europeană, abordarea internațională când vorbim despre sectorul bancar, despre o bancă, Banca Națională. Contează foarte mult principiul de reputație. Și legea este făcută așa încât nu aștepți decizia finală a instanței, ci, din momentul în care o persoană ajunge să fie inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin suspendarea contractului. Și, da, și în R. Moldova permitea acest lucru și eu l-am aplicat. (...) Nu se întâmplă o asemenea situație în nicio instituție – să ai un angajat care este inculpat într-un proces împotriva instituției și acela să aibă în continuare acces în instituție. Nu vorbim despre oameni, ci despre principii, aceste măsuri ar fi trebuit luate mai demult pentru a asigura această credibilitate a sistemului”, a punctat Anca Dragu.

Sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară și obstrucționarea anchetei au constituit motivele demiterii de către Parlament, la finele anului trecut, a guvernatorului BNM, Octavian Armașu. În cadrul audierilor din Parlament, Armașu le spunea deputaților că nu îi poate demite pe angajații respectivi până nu există un verdict al instanței. Totodată, Armașu declara că BNM este obligată să chite serviciile judiciare ale angajaților care își aleg de sine stătător avocații, unii dovedindu-se a fi chiar cei care îl apără în instanță pe condamnatul Ilan Șor.

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat atunci că Armașu nu a luat măsuri să protejeze instituția de unii angajați BNM, care erau implicați în protejarea intereselor beneficiarilor „fraudei bancare”. Mai mult, persoanele respective au făcut tot posibilul ca să protejeze „grupul Șor” în instanțele judecătorești de răspunderea penală:

Ruslan Grate, actualmente expert-consultant în departamentul sisteme de plățiîn cadrul BNM (anterior a ocupat și funcția de șef direcție control bancar și monitorizare a activităților de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului). Grate a fost desemnat să reprezinte BNM în instanța de judecată pe un episod de condamnare a lui Șor. E vorba de un episod de aproximativ 2,5 miliarde de lei. În instanță, Grate a dat depoziții în favoarea lui Șor. Ruslan Grate a fost ex-administrator special la „Unibank”, acesta fiind reținut pe 22 iunie 2021 într-un caz de mușamalizare eliberării a 78 de milioane lei de la „Unibank” către entitatea „Fortex Opportunities” LP, ce ar fi fost afiliată grupului Șor. Incredibil este faptul că Ruslan Grate este apărat de același grup de avocați, care îl apără pe Șor. Iar plata avocatului pentru Grate se face din contul BNM, adică din bani publici.

Ion Ropot, actualmente șef direcție rezoluție bancară, fost administrator special Băncii de Economii a Moldovei (BEM). Acesta este acuzat că, împreună cu Viorel Bîrcă, ex-președinte interimar BEM, ar fi sustras 10 milioane de dolari SUA și 8 milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de „Moldindconbank” și „Moldova Agroindbank” către Banca de Economii. Acesta a fost reținut pe 11 martie 2023, iar ulterior plasat în arest, fiind cercetat și de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale pentru „abuz de serviciu” la gestionarea garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: BEM, „Unibank” și Banca Socială.

Ion Sturzu, fost viceguvernator BNM, cercetat în dosarul fraudei bancare. În pofida faptului că grupul de urmărire penală a documentat vinovăția și implicarea în frauda bancară a acestuia, guvernatorul Armașu nu a întreprins acțiuni în vederea revocării (în conformitate cu art. 23 din Legea 547 cu privire la BNM) a lui Ion Sturzu din funcția de viceguvernator”, a detaliat anterior Radu Marian.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md