Angajata de la Ministerul Apărării care își ajută localitatea în care s-a născut, deși a plecat de 40 de ani de-acolo: „Admir oamenii satului meu și nu-i pot lăsa la greu”
Vera Siminel este originară din Lozova, raionul Strășeni. A plecat din localitatea natală de mai bine de 40 de ani. A studiat istoria, devenind profesoară de istorie și științe sociale. Timp de 11 ani a lucrat în calitate de colaborator științific, apoi a decis să facă serviciul militar prin contract în Armata Națională. În acest moment deține gradul de maior, este angajată civilă în aparatul central al Ministerului Apărării și cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.
Deși muncește într-o funcție publică care necesită timp și responsabilitate, Vera Siminel găsește timp pentru localitatea de baștină: „Îmi iubesc foarte mult satul de baştină – Lozova. Admir oamenii satului meu și nu-i pot lăsa la greu. Îmi place să mă implic în diverse activități care mă ţin ocupată şi nu-mi permit să mă plictisesc”.
Astfel, remarcându-se ca un cetățean activ, în 2016 a fost invitată la Primăria din Lozova, unde a avut loc prima şedinţă de constituire a Asociaţiei Obşteşti „Lozovenii de Pretutindeni”. Atunci a decis să se implice în activități de voluntariat pentru a atrage băștinașii din întreaga lume în dezvoltarea locală.
„Am fost implicată în prima campanie de caritate „Cadouri de Paşti 2016” în care 20 de familii social-vulnerabile au fost ajutate. Au urmat alte campanii „Cadouri de Paşti 2017”, unde au fost ajutate 200 de persoane în etate şi bolnavi de cancer. La fel, au fost oferite cadouri de Anul Nou pentru 100 de copii, acțiune susținută de lozovenii din Italia. Campania similară a fost susținută de băştinaşi și agenţi economici. În comun cu colegii mei de clasă, promoţia anului 1973, am reuşit să donăm 4 000 de lei pentru cadouri de Crăciun în 2018”, povestește Vera Siminel.
Împreună cu alți lozoveni, i-a convins pe băștinașii și diasporă să contribuie financiar pentru mai multe proiecte locale.
„Un proiect foarte important a fost procurarea a două tractoare multifuncţionale cu contribuții din partea primăriei și lozovenilor în sumă de 15 mii de dolari și finanţării din partea Guvernului Elveției, în valoare de 20 de mii de dolari, oferit prin PNUD. Tot cu sprijinul Elveției și PNUD, vom îmbunătăţi serviciul de colectare a deşeurilor din localitate. Pentru acesta, Asociația de băștinași în parteneriat cu Primăria Lozova au colectat contribuții în valoare totală de 10 000 de dolari”, adaugă lozoveanca.
La început, acțiunile de voluntariat lăsau semne de întrebare printre localnici, își amintește Vera Siminel: „Oamenii erau nedumeriți și nu știau dacă vor obține rezultate. Inițial eram sceptici. Acum aduc mulţumiri celor care au venit cu iniţiativa, nu-şi uită rădăcinile şi se implică activ în dezvoltarea satului. Dacă îţi doreşti să faci ceva, reuşeşti”.
După patru ani de activitate, asociația „Lozovenii de Pretutindeni” întrunește peste 1 500 de membri. În prezent, Vera Siminel este președinta asociației și speră ca Lozova să fie un exemplu de dezvoltare, în parteneriat cu diaspora, pentru întreaga republică.
Ea crede în forța voluntariatului de a schimba comunitatea, precum și oamenii.
„Făcând voluntariat, te confrunți cu probleme, situaţii care te ajută să dobândeşti noi abilităţi în ceea ce priveşte comunicarea, te învaţă ce înseamnă munca în echipă. Ai parte de experiențe noi. Doar așa am putut să contribui la dezvoltarea localității de băştinaşi, prin exemplul propriu pot atrage şi alte persoane să facă voluntariat și să rezolvăm mai multe probleme existente în sat. Voluntariatul ajută oamenii să fie mai activi, mai buni și astfel să aibă un sat mai frumos, mai curat și bine amenajat”, spune Vera Siminel.
Text de Laura Bohanțova, PNUD Moldova
VIDEO, FOTO // A.S.I.C.S., exemplu de responsabilitate socială în R. Moldova. Asociația a primit o diplomă de EXCELENȚĂ în cadrul Galei Hospices of Hope Moldova
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989 - prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului