Andrei Spînu nu regretă niciun punct din CONTRACTUL cu „Gazprom”: „Sunt cu inima împăcată. Avem timp să ne ocupăm de DEZVOLTAREA sectorului energetic, care a fost IGNORAT de guvernele precedente"
Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, consideră că în următorii cinci ani, în contextul prelungirii contractului de furnizare a gazelor cu „Gazprom”, R. Moldova va dezvolta sectorul energetic, astfel încât să nu ne mai pomenim în situația când cetățenii și agenții economici să nu poată fi asigurați cu volumele necesare de gaze naturale.
Spînu susține că nu regretă nicio prevedere a contractului de furnizare a gazelor cu „Gazprom”.
„La momentul actual nu-mi amintesc și nu știu vreo condiție pe care să o regret ulterior. Or, eu sunt sigur și cu inima împăcată că, începând de astăzi, toți consumatorii vor avea gaze la un preț mult mai bun decât l-am fi cumpărat pe piața în aceste zile. Totodată, avem acum timp să ne ocupăm temeinic de dezvoltarea sectorului energetic, care să asigure securitatea energetică a republicii, eficientizarea consumului și diversificarea surselor de energie. Acest sector a fost ignorat prea mult de guvernele precedente, iar harta energetică a republicii, cu mici excepții reușite, cum ar fi gazoductul Iași-Chișinău, arată la fel ca în 1991. Cred că în următorii patru ani vom recroi această hartă, în conformitate cu interesul național, prin interconectări, dezvoltarea capacităților locale, investiții în surse alternative și proiecte regionale în care să ne implicăm activ”, a declarat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.
Andrei Spînu a adăugat că, în cadrul negocierilor cu Federația Rusă, delegația moldovenească a urmărit trei obiective de bază: obținerea celui mai bun preț posibil în actualele condiții de piață, neadmiterea unei creșteri mari a tarifului achitat de către cetățeni și entitățile economice, neasumarea nici unei condiționalități politice de către autoritățile de la Chișinău, precum și asigurarea livrării de gaze prin negocieri strict pe dimensiunea comercială.
Ministrul susține că, urmare a negocierilor, au fost semnate două documente – protocolul și contractul propriu-zis de livrare a gazelor. Astfel, protocolul prevede patru aspecte principiale pentru părți și opt decizii convenite. Primele patru puncte se referă la efectuarea de către partea moldovenească a unui audit independent al întregii sume de datorii „Moldovagaz” față de „Gazprom” și „Factoring–Finance”, pentru gazul livrat consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Un alt punct important din preambulul protocolului se referă la implementarea Pachetului III Energetic, care este o obligație internațională asumată de R. Moldova.
Deciziile convenite de părți vizează convocarea de către Guvernul R. Moldova, în noiembrie 2021, a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse. În cadrul comisiei, partea moldovenească va propune părții ruse organizarea procesului de lucru asupra tratatului interguvernamental de colaborare în domeniul energetic.
Totodată, părțile au convenit ca, până la sfârșitul anului 2022, să fie semnată o înțelegere între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse în domeniul energetic, care va include păstrarea statutului Societății pe Acțiuni „Moldovagaz” (inclusiv neaplicarea unor sancțiuni sau a reorganizării forțate a SA „Moldovagaz”) până la reglementarea datoriei „Moldovagaz” către „Gazprom” și „Factoring Finance” pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.
Vicepremierul a mai menționat că, „Gazprom” și „Moldovagaz” vor prelungi din 1 noiembrie 2021 pentru 5 ani termenul contractului semnat în 2006 în condiții reciproc avantajoase.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md