18:31:38 22.11.2024
Stiri

Andrei Gamarț, pictor: „Am avut expoziții personale la Muzeele de Artă din Brașov și Constanța. În orașul meu natal, Chișinău, nu am fost invitat să expun în vreo galerie de stat, ci în una privată”

Actualitate 21.10.2024 15:13 Vizualizări765 Autor: Irina Nechit
Andrei Gamarț, pictor: „Am avut expoziții personale la Muzeele de Artă din Brașov și Constanța. În orașul meu natal, Chișinău, nu am fost invitat să expun în vreo galerie de stat, ci în una privată”








INTERVIU // „Nu am fost invitat să expun la vreun muzeu sau într-o instituție de stat din Chișinău. Poate și fiindcă nu am o vizibilitate suficientă pe scena artistică din Republica Moldova de când m-am stabilit la București”







Irina Nechit: Spune-mi, te rog, Andrei Gamarț, s-au schimbat lucrurile în Chișinău, de la plecarea ta?

Andrei Gamarț: Dacă e să vorbim despre mediul artistic din Chișinău, lucrurile par să se schimbe spre bine. Au apărut câteva galerii de artă private: Galeria Lutnița, Iusty Art Gallery, Galeria Plai, spații expoziționale curatoriate de către artiști cum ar fi Bunker, cel de la Muzeul Zemstvei, Apartament Deschis, Țol, toateîncercând să dinamizeze scena artistică, venind în atenția publicului cu o agendă culturală deopotrivă locală și internațională.

Ce așteptări ai avut de la expoziția „Mirare” găzduită de Iusty Gallery? Revelații, decepții? Până când va fi deschisă expoziția?

Cea mai mare împlinire a mea anul acesta este faptul că am adus în sfârșit la Chișinău o parte dintre lucrările mele, după 16 ani de absență de pe scena culturală din Republica Moldova.

De câțiva ani tot planificam să revin la Chișinău cu un proiect artistic, nu doar în vizită la părinți și prieteni. Când Galeria Iusty mi-a propus să fac o expoziție personală, am acceptat cu mare bucurie. M-au bucurat mult și reacțiile vizitatorilor.

Cred că ceea ce mi-am propus cu „Mirare” a reușit să miște privitorul. Expoziția poate fi văzută la Iusty Art Gallery până pe 31 octombrie.

Unul dintre „personajele” principale ale picturii tale de ultimă oră este Oglinda. Artistul oglindește realitatea sau este creatorul propriei realități? Ai nevoie să te uiți la obiecte (ființe) concrete când pictezi?

Orice om oglindește realitatea. Cred că artistul încearcă să îi găsească un sens acestei oglindiri, să vadă dintr-o parte întregul și părțile care îl compun, să clarifice sau să opacizeze pentru sine imaginea care i se arată, să caute în ceea ce se vede – nevăzutul.

Pentru mine, oglinda e o metaforă. E drumul de la aparență la apariție, de la contemplație la manifestare. O lucrare funcționează pentru mine precum o oglindă pentru cel ce se uită la ea, căutându-se pe sine.

De obicei, lumea concretă stă la baza oricărei imagini. Când pictez, încerc să-mi aduc aminte acea clipă și acel fragment de lume ce mi s-au dezvăluit când le-am văzut și care acum nu mai sunt.

Câte oglinzi ai? Ce oglinzi văzute prin diferite locuri te-au impresionat în mod deosebit? Spune-mi povestea uneia dintre oglinzi.

Am niște oglinzi la atelier. Am creat la un moment dat o cameră cu oglinzi pentru un proiect. Dar, cum ziceam anterior, oglinda pentru mine e mai mult o metaforă, o deschidere enigmatică pentru privire.

Îmi aduc aminte de niște oglinzi din sec. XVIII ce m-au impresionat mult de tot, văzute la Muzeul de Artă din Wrocław. Mi-am zis atunci că ar trebui să pictez sau să fac o oglindă asemănătoare. Mi-ar plăcea să pot la un moment dat să creez o oglindă neagră care să reflecte selectiv ceea ce se află în fața ei.

Dacă e să spun o poveste despre o oglindă mai specială, amintesc aici de o oglindă din interbelic foarte frumoasă, cu o formă octogonală. O aveam în apartamentul închiriat din București, într-o perioadă mai complicată a vieții. Această oglindă apare în una dintre lucrările mele intitulată „Vizita”. Lucrarea e gândită gravitând în jurul acestei oglinzi și în întunericul suprafeței de sticlă se reflectă o scenă din Patimi.

Ți-ai dori să ai un atelier în Chișinău?

Am schimbat trei ateliere cât am trăit în Chișinău. Zilele trecute, treceam pe strada Corobceanu unde închiriam prin 2004 o cameră într-o căsuță înghițită de vegetație, un loc ireal de frumos, și m-a durut să constat că a fost demolată.

Dacă voi reveni să trăiesc și să lucrez în Chișinău, și mă gândesc să fac acest pas la un moment dat, desigur voi avea nevoie de un atelier.

Ți-a venit vreo invitație de a inaugura o expoziție la un muzeu sau într-o instituție de stat din Chișinău?

Iusty Art Gallery, care este o galerie privată, m-a invitat să expun la Chișinău în spațiul ei și desigur că am răspuns invitației. Altfel, nu am fost invitat să expun la vreun muzeu sau într-o instituție de stat din Chișinău. Poate și fiindcă nu am o vizibilitate suficientă pe scena artistică din Republica Moldova de când m-am stabilit la București.

Am avut, în schimb, recent, niște expoziții personale la Muzeele de Artă din Brașov și Constanța.

Mult succes în continuare!

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md