10:31:03 23.11.2024
Stiri

Europarlamentarii Andi Cristea și Siegfried Mureșan au păreri împărțite în ceea ce privește îndeplinirea celor 10 condiționalități de către Guvernul R. Moldova. Ce ARGUMENTE aduc cei doi

Politică 06.04.2018 10:40 Vizualizări2232 Autor: Ziarul National
Europarlamentarii Andi Cristea și Siegfried Mureșan au păreri împărțite în ceea ce privește îndeplinirea celor 10 condiționalități de către Guvernul R. Moldova. Ce ARGUMENTE aduc cei doi


Europarlamentarii Andi Cristea și Siegfried Mureșan au păreri diametral opuse în ceea ce privește îndeplinirea de către autoritățile de la Chișinău a celor 10 condiționalități privind acordarea de către Uniunea Europeană a primei tranșe din suportul macrofinanciar de 100 de milioane de euro.

Prezent în R. Moldova în calitate de copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE - RM, pentru cea de-a VI-a reuniune a acestui format, europarlamentarul PSD Andi Cristea a afirmat că speră ca prima tranșă din programul de asistență macrofinanciară al UE să fie debursată până la alegerile locale, programate pentru data de 20 mai.

„Confirm faptul că cele 10 condiții tehnice au fost îndeplinite de către R. Moldova pentru acordarea primei tranșe. Faptul că există acest element de condiționalitate este un lucru pozitiv, pentru că pune o presiune politică benefică pe autoritățile R. Moldova pentru a implementa reformele cuprinse în Acordul de Asociere. Eu cred că este o chestiune de timp. Dacă decizia ar fi fost la nivelul Parlamentului European și ar fi depins de mine, banii ar fi ajuns cu siguranță mult mai repede. Cred că este vorba și de un semnal politic pe care UE are datoria să îl dea pentru a sprijini actualul parcurs proeuropean”, a declarat Andi Cristea.

De asemenea, europarlamentarul PSD a ținut să sublinieze că UE are la Chișinău „parteneri de dialog serioși și eficienți”, care trebuie să elimine unele restanțe la capitolul reforme.

„Este evident că există voință politică pentru reforme europene și se manifestă tocmai prin implementarea lor. Am constat progrese importante în arii precum reforma administrativă, măsurile pentru mediul de afaceri și măsurile sociale - un echilibru necesar. Putem vorbi despre o stabilizare a mediului bancar și despre recâștigarea încrederii oamenilor și a investitorilor. În același timp, există anumite restanțe și este important ca guvernarea din R. Moldova să facă o prioritate din procesele mai dificile, precum reforma justiției, ținând cont de recomandările noastre și de condiționalitățile impuse de UE. Drumul european nu este deocamdată ireversibil, de aceea continuarea reformelor europene și corectitudinea alegerilor sunt două elemente-cheie.”

De partea cealaltă, europarlamentarul PPE și președintele delegației Comisiei pentru bugete a PE, Siegfried Mureșan, crede că nu e posibilă debursarea primei tranșe a ajutorului macrofinanciar, deoarece trei-patru din cele 10 condiționalități nu au fost îndeplinite.

„Un guvern care nu îndeplinește aceste condiționalități și care se întâlnește față în față cu Comisia Europeană este un guvern care pierde încrederea. Încrederea pierdută nu o recuperezi, de aceea este important ca aceste lucruri să fie îndeplinite”, a declarat Mureșan ieri-seară, în cadrul emisiunii „Politica”, de la TV 8.

Prezent la aceeași emisiune, fostul viceministru de Externe, Iulian Groza, crede că UE va acorda, totuși, prima tranșă din suportul macrofinanciar. „Șansa Guvernului este să livreze primele zece condiții, să obțină prima tranșă și să depună tot efortul posibil pentru ca să încerce să obțină către luna iulie, cel târziu, cea de-a doua tranșă. Mai târziu va fi mai complicat să vedem o decizie din partea UE în situația în care în luna septembrie R. Moldova intră în campanie electorală”, a menționat acesta.

Atât Mureșan, cât și Groza au admis că R. Moldova ar putea rata cel puțin două tranșe din cele 100 de milioane, așa cum s-a întâmplat în cazul Ucrainei.

Amintim că suma totală ce urmează să fie acordată de către UE R. Moldova este de 100 de milioane de euro, din care 60 de milioane vor veni sub forma unui împrumut pe termen mediu, iar 40 de milioane sub formă de granturi. Banii trebuiau să ajungă la Chișinău încă în anul trecut, dar finanțarea a fost amânată după schimbarea sistemului electoral din R. Moldova, în pofida recomandării Comisiei de la Veneția.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md