Andi Cristea: „AMÂNAREA acordării celor 100 de milioane de euro pentru R. Moldova va fi o VESTE BUNĂ pentru Rusia. Să nu ne urcăm cu picioarele pe cei din Moldova”
Europarlamentarul Andi Cristea, care este și președintele Delegației Parlamentului European pentru R. Moldova, consideră că Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să amâne acordarea ajutorului macro-financiar, în sumă de 100 de milioane de euro, pentru R. Moldova. Și asta pentru că Rusia s-ar bucura cel mai mult de o așa decizie a UE. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru hotnews.ro.
Eurodeputatul își dorește ca Parlamentul European, care se va întruni în plen săptămâna viitoare, să aprobe pachetul de asistență macro-financiară pentru R. Moldova, chiar dacă unii reprezentanți ai opoziției solicită contrariul.
„Au fost inițial introduse unele elemente de condiționalitate pentru autoritățile din R. Moldova pentru obținerea acestor bani. Eu sunt de acord cu aceste elemente de condiționalitate, deoarece reformele făcute apropie R. Moldova de UE. Amânarea acordării asistenței macro-financiare pentru R. Moldova va fi o veste bună pentru Rusia. Este foarte important ca această asistență să fie aprobată, iar majoritatea de acolo (majoritatea parlamentară din R. Moldova n.r.) să înțeleagă că noi le dorim binele, la fel cum le dorim binele și cetățenilor de acolo. Aceste condiționalități au fost impuse după anul 2015, atunci când UE a întrerupt finanțarea R. Moldova. E o idee bună impunerea unor condiționalități, dar să nu ne suim cu picioarele pe cei din R. Moldova, în condițiile în care ei le respectă și au performanțe”, a menționat Cristea.
Oficialul a mai adăugat că UE nici nu ar trebui să caute în R. Moldova perfecțiune, dar actuala guvernare de la Chișinău, într-un timp record, a reușit să înregistreze progrese importante. În special, Andi Cristea s-a referit la Partidul Democrat a căror reprezentanți au funcția de premier și spicher al Parlamentului.
„PD este partid asociat socialiștilor europeni și social-democraților români, și trebuie să spun că așa cum sunt ei criticați, imperfecți, au ținut lucrurile pe linia de plutire. Vă amintesc că în 2015 R. Moldova era într-o situație foarte complicată. Într-o perioadă de 14 luni au avut șase Premieri, suportul bugetar din partea UE fusese sistat în iulie 2015. A izbucnit scandalul privind furturile din sistemul bancar, însă PD și actuala majoritate, așa cum îi critică mulți, și nu vreau să intru în politica de acolo, a reușit să semneze Acordul cu FMI, să închidă acele portițe care au făcut posibile furarea banilor din sistemul bancar. UE a reluat sprijinul bugetar pentru R. Moldova. Deci avem niște chestiuni foarte concrete, pe care această majoritate parlamentară controlată de PD le-a realizat”, a subliniat sursa citată.
În același context, europarlamentarul a adăugat că România are un interes propriu și firesc ca la granița de est să aibă ca și vecină, o țară stabilă și prosperă.
„Nu este Moldova țara în care să căutăm perfecțiune. R. Moldova are probleme structurale care sunt cauzate de istoria foarte cruntă a acestui teritoriu, acești oameni dintre Prut și Nistru. Eu ca și român, cred în primul rând că România are față de oamenii din R. Moldova o datorie, având în vedere filonul identitar comun și în al doilea rând are un interes firesc, de a avea la granița estică stabilitate și un spațiu de prosperitate”, a conchis Cristea.
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă