02:45:48 23.11.2024
Stiri

Anchetă de serviciu în privința PROCURORULUI care NU ar fi contestat sentința blândă în privința ex-directorului SIS. PG acuză Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, că ar fi SECRETIZAT dispozitivul sentinței

Actualitate 10.09.2020 15:14 Vizualizări1844 Autor: Ziarul National
Anchetă de serviciu în privința PROCURORULUI care NU ar fi contestat sentința blândă în privința ex-directorului SIS. PG acuză Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, că ar fi SECRETIZAT dispozitivul sentinței


Procuratura Generală acuză judecătorul de caz de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, că a „secretizat în totalitate” sentința dictată pe numele fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, în intenția de a convinge opinia publică de buna-credință a procurorilor în dosarul privind extrădarea ilegală a celor șapte profesori turci.

Procuratura recunoaște, însă, că dispozitivul sentinței, în partea ce nu ține de secretul de stat, urma a fi pronunțat în ședință publică, fapt nesemnalat de acuzatori, și anunță că va fi inițiată o anchetă de serviciu în privința procurorului Victor Plugaru, care a gestionat dosarul lui Vasile Botnari.

Informația privind condamnarea încă în luna iulie a lui Vasile Botnari a ieșit la iveală abia marți, fiind făcută publică de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, potrivit căruia fostul director al SIS fusese „condamnat cu suspendare” și procurorii au expediat abia pe 8 septembrie curent un demers la Judcătoria Chișinău pentru a permite publicarea verdictului în acest caz de rezonanță.

„Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz. În condițiile interesului public major, procurorul de caz a solicitat, în baza art.17 din Legea cu privire la secretul de stat, desecretizarea dispozitivului sentinței în partea ce nu conține secret de stat, pentru a informa, în condițiile legii, publicul”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

CITIȚI și DOC // Dovada că fostul director al SIS NU a fost condamnat nici măcar cu suspendare, iar procurorul general Stoianoglo ar fi ASCUNS acest lucru. Botnari s-a ales că o amendă de 88 000 de lei pentru răpirea și expulzarea profesorilor turci

Potrivit sursei citate, până în prezent instanța de judecată nu s-a expus asupra cererii procurorului și sentința constituie un document secret: „Acesta nu poate fi divulgat până la desecretizarea lui de către judecător, în temeiul aceluiași art.17 din Legea cu privire la secretul de stat”.

PG mai comunică că dispozitivul sentinței, în partea ce nu ține de secretul de stat, urma a fi pronunțat în ședință publică: „Deoarece judecătorul a omis acest lucru, Procuratura, respectând cerințele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul”.

Totodată, PG susține că va fi inițiată o anchetă de serviciu în privința procurorului Victor Plugaru, cel care a gestionat dosarul lui Vasile Botnari și nu ar fi atacat sentința în instanța ierarhic superioară, deși a cerut doi ani de închisoare pe numele lui Botnari, dar acesta a fost condamnat doar la o amendă de 88 de mii de lei: „În contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului”.

CITIȚI și VIDEO // Judecătorul care a luat hotărârea controversată în privința ex-directorului SIS, promovat de Igor Dodon: „Lucrurile se aranjează: un judecător numit la timpul potrivit, un dosar SECRETIZAT și o contestația care nu este depusă la timp...”

PG mai adaugă că această decizie nu ar fi fost desecretizată și din cauza legislației imperfecte. „Au fost constatate mai multe carențe în reglementările legale ale procesului penal cu elemente ce conțin secret de stat. În acest sens, urmează să fie elaborat un proiect de lege și nota de argumentare corespunzătoare, prin care să fie completat Codul de procedură penală cu norme ce ar urma a fi preluate din Legea cu privire la secretul de stat și detalizată procedura penală atât la etapa de urmărire penală, cât și la judecarea cauzei, dar și la pronunțarea hotărârilor judecătorești”, se mai arată în comunicat.

De menționat că opinia publică, dar și mai mulți politicieni din opoziție au condamnat faptul că ex-directorul SIS, Vasile Botnari, s-a ales doar cu o amendă de 88 000 de lei pentru expulzarea ilegală a șapte profesori turci într-un proces secretizat. Mai mult, decizia primei instanțe nu ar fi fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, deși procurorii au cerut ca Botnari să primească doi ani de pușcărie.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md