ANCHETĂ amplă la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, după schimbarea conducerii: Bunurile instituției utilizate în scopuri PERSONALE, favorizări și însușirea banilor SPPS
Noua conducere a Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), desemnată de președintele Maia Sandu, a demarat anchete ample vizavi de mai multe încălcări care ar fi avut loc în perioada când instituția era condusă de persoane loiale lui Igor Dodon.
Anunțul a fost făcut în ziua în care ofițerii SPPS își sărbătoresc ziua profesională.
„Astăzi, de Ziua Serviciului de Protecție și Pază de Stat, felicităm toți ofițerii SPPS care își îndeplinesc misiunea cu demnitate, curaj și patriotism. (...) Cea de-a 29-a aniversare este un prilej potrivit pentru a face totaluri și evaluări, pentru a actualiza prioritățile de activitate ale Serviciului în următorii ani. Totodată, a venit momentul de a reforma instituția, astfel încât aceasta să servească doar interesului național. Scopul nostru este să fortificăm capacitățile pentru a crea o instituție care să-și îndeplinească cu dedicație și profesionalism responsabilitățile – un Serviciu în care să aibă încredere cetățenii, iar angajații să fie motivați să devină mai buni și promovați după merite”, se arată într-un comunicat de presă al SPPS.
Instituția anunță că a demarat mai multe anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020.
Anchetele vizează următoarele fapte:
1. Utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale (automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale etc.).
2. Avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto.
3.Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în sumă de aproximativ 80 mii lei).
4.Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locaţiune achitat din bugetul Serviciului.
5. Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului, pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul Serviciului.
6. Favorizarea unor ofiţeri de protecţie.
7. Decizia dubioasă de asigurare a protecției unei persoane cu funcție de demnitate publică (acordarea protecției dlui Ștefan Gațcan).
8. Examinarea legalității înstrăinării terenului de 1,5 ha din str. Vasile Lupu 28. Serviciul a primit în gestiune economică terenul respectiv în anul 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu. A fost achitat studiul de fezabilitate (cca 99.000 lei). Însă, în luna octombrie 2020 terenul a fost înstrăinat de către APP unui agent economic la prețul de 69 mln lei. În acest sens, Serviciul urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului.
Aceeași sursă precizează că în cadrul SPPS sunt investigate în prezent și alte ilegalități unde urmează a fi stabilite toate circumstanțele care au dus la admiterea acestora.
Amintim că, în luna martie 2020, președintele de atunci Igor Dodon le-a acordat grade de generali șefului SPPS, Iaroslav Martin, și adjunctului acestuia, Petru Corduneanu, fost deputat socialist.
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Şeful diplomaţiei franceze: Ucraina poate lansa rachete cu rază lungă de acţiune în Rusia
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii