Anatolie Nosatîi, la Reuniunea miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est: „Reiterez angajamentul R. Moldova de a contribui la pacea și stabilitatea regională și internațională”
„Războiul condus de Federația Rusă în Ucraina continuă să genereze efecte negative și provocări asupra securității regionale. Această situație reprezintă, în același timp, un semn că trebuie să ne consolidăm eforturile și să continuăm reformele inițiate pentru a proteja pacea, stabilitatea și securitatea globală”.
Mesajul a fost transmis miercuri, 6 noiembrie, de către ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul discursului susținut la Reuniunea miniștrilor Apărării din cadrul Procesului reuniunii miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfășurată în orașul Tirana, Albania.
Potrivit ministrului Nosatîi, platforma de sporire a rezilienței statelor membre ale SEDM și alte proiecte de acest gen sunt binevenite și necesită un angajament constant, cooperare și o viziune comună pentru un viitor pașnic și sigur.
„Reiterez angajamentul Republicii Moldova față de inițiativele SEDM de a contribui la pacea și stabilitatea regională și internațională, precum și la menținerea unor relații de bună vecinătate și cooperare în domeniul apărării între statele din Europa de Sud-Est”, a punctat ministrul Nosatîi.
În marja reuniunii, Anatolie Nosatîi a avut mai multe întrevederi cu oficiali și omologi din statele partenere, printre care ministrul Apărării naționale al României, Angel Tîlvăr. Cei doi miniștri au abordat evoluțiile recente în situația de securitate în regiunea Mării Negre și importanța sprijinului oferit de partea română în sporirea rezilienței Republicii Moldova în fața provocărilor actuale.
Angel Tîlvăr a apreciat participarea Republicii Moldova, pentru prima dată ca membru cu drepturi depline, în cadrul SEDM, ceea ce constituie „un pas important în integrarea statului în cadrul structurilor de cooperare regională de securitate”.
Menționăm că Republica Moldova a fost acceptată să participe la reuniunile Procesului SEDM în anul 2003, cu statut de observator și contribuitor credibil la menținerea stabilității și securității în lume, fiind capabilă să răspundă la provocările actuale la adresa păcii, securității și stabilității regionale și internaționale. La 22 noiembrie 2023, R. Moldova a aderat la Procesul SEDM ca membru cu drepturi depline.
SEDM este o inițiativă regională ce contribuie la consolidarea relațiilor de colaborare politico-militară și menținerea stabilității și securității în Europa de Sud-Est prin promovarea cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, precum și consolidarea capabilităților de apărare regională. Începând cu anul 2023, președinția SEDM este exercitată de către România.
Anatolie Nosatîi, la Reuniunea miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est: „Reiterez angajamentul R. Moldova de a contribui la pacea și stabilitatea regională și internațională”
Marea ÎMPĂDURIRE din toamna curentă a demarat la Mălăiești, Orhei. „Vom planta peste 26 de milioane de puieți pe o suprafață de peste 4 000 de hectare”
Maia Sandu, alături de LIDERII europeni la cea de-a cincea ediție a summitului Comunității Politice Europene. „Am venit cu un mandat reînnoit din partea cetățenilor – determinarea noastră de a înainta pe calea integrării europene”