ANALIZĂ Washington Post: În ce s-ar putea transforma ISIS după înfrângerea din Mosul. „Un ultim scenariu eroic”
Jihadiștii ISIS caută să deturneze simbolic imaginea înfrângerii suferite în metropola Mosul, axul milenarist al „califatului” pe care îl decretaseră în 2014 în Irak. Gruparea teroristă își caracterizează situația actuală ca fiind un „ultim scenariu eroic, de acțiune cinematografică”, susține Rita Katz, expert în terorism și co-fondatoare a International Terrorist Entities Intelligence Group (SITE).
„Soldații califatului continuă să puncteze epode până când vor atinge unul dintre cele două scopuri - ori victoria, ori martiriul”, subliniază Katz, citată într-o analiză din Washington Post.
Rita Katz mai spune că ISIS a împachetat înfrângerea de pe teritoriul irakian drept un eșec al tuturor musulmanilor în fața șiiților: „Descriind lucrurile în felul acesta, nu este doar încercare de salvare a imaginii pe fondul unei pierderi simbolice majore, ci și o tentativă de capitalizare a evoluțiilor într-un fel care să energizeze baza grupului”.
Tehnic vorbind, Statul Islamic a rămas fără „stat”, este de părere Mohamad Bazzi, profesor de jurnalism la Universitatea din New York. Asta nu înseamnă, însă, că mecanismul de recrutare nu funcționează mai departe. Iar noua realitate - după anunțul oficial al morții liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi – din interiorul mișcării jihadiste se va reorienta, în rândul noilor recruți, spre o altă abordare, aceea a unui „jihad fără lider”.
„În ciuda caracterului de amatorism al unor încercări recente, cadrele de militanți, care s-au antrenat și au luptat alături de ISIS în Irak și Siria, s-au întors în Europa și sunt în prezent capabile să-i antreneze și să-i radicalizeze pe alții”, explică Bazzi.
„Gruparea a obținut deja o bună parte din ceea ce dorea de la experimentul Mosul. Ținând sub asediu și administrând orașul timp de mai mult de o mie de zile, mai mult decât suficient pentru ca o grupare să-și lase o amprentă de califat, va fi suficient pentru ca mișcarea să se laude pentru anii următori despre ceea ce a fost cândva utopia jihadistă. Nu va fi nevoie de o altă grupare ca să țină adepții aproape, chiar dacă a pierdut totul”, a declarat pentru The Atlantic un cercetător al International Center for the Study of Radicalisation, Charlie Winter.
Chiar dacă Mosul a revenit sub controlul forțelor irakiene, orașul va fi de acum încolo „un sprijin pentru ISIS”. Dar unul de o natură diferită, a precizat Charlie Winter.
În ce sens? Deși metropola nu va servi ca un pol de guvernare jihadistă, „va fi în schimb un prototip pentru insurgență”. Statul Islamic va continua să-și transmită propaganda prin intermediul orașului irakian și îl va folosi ca „baston” pentru a „lovi” administrația guvernamentală din Irak, a mai precizat expertul.
Sursa: digi24.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md