00:01:34 26.11.2024
Stiri

ANALIZĂ // UE, BERD și BEI au oferit R. Moldova1,9 MILIARDE de euro în ultimii zece ani: Mai mult de jumătate din această asistență este ajutor nerambursabil

Economie 06.05.2020 13:20 Vizualizări2130 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // UE, BERD și BEI au oferit R. Moldova1,9 MILIARDE de euro în ultimii zece ani: Mai mult de jumătate din această asistență este ajutor nerambursabil


În ultimii zece ani, Uniunea Europeană, împreună cu statele sale membre, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au oferit Republicii Moldova peste 1,9 miliarde de euro.

Mai mult de jumătate din această asistență este ajutor nerambursabil, se arată într-o analiză a Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), intitulată „Criza COVID-19: Cum ajută Uniunea Europeană Republica Moldova?”, care face referire la datele platformei de gestionare a asistenței externe a Guvernului Republicii Moldova.

Potrivit platformei EU4Moldova.md, R. Moldova beneficiază de cea mai mare asistență europeană pe cap de locuitor, în comparație cu alte state din vecinătatea UE. Suportul este orientat pentru dezvoltarea economică durabilă, consolidarea statutului de drept, dezvoltarea comunităților locale, implementarea Acordului de Asociere cu UE și a obiectivelor Parteneriatului Estic.

Din cauza mai multor derapaje din ultimii ani și nerespectarea angajamentelor asumate față de UE, o parte importantă din asistență a fost ratată, iar cealaltă redirecționată de la Guvern spre susținerea directă a altor actori ai societății, în special întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor), comunităților și autorităților locale, dezvoltarea societății civile și mass-mediei libere.

Autorii analizei amintesc despre faptul că UE a alocat 963 de milioane de euro Parteneriatului Estic, în contextul gestionării pandemiei COVID-19. Totodată, pentru R. Moldova au fost au fost identificate peste 87 de milioane de euro, iar Comisia Europeană a propus încă 100 de milioane de euro pentru Chișinău drept asistență macrofinanciară anticriză, adițional la celelalte 70 de milioane de euro din cadrul asociației macro-financiare agreate în noiembrie 2017, care mai pot fi valorificate în anumite condiții.

Cu toate acestea, președintele Igor Dodon a ironizat acest anunț al Comisiei Europene, insinuând că cele 87 de milioane de euro ar fi „doar declarații” și chiar dacă vor veni ar fi destinați pentru diferite programe care se dau la ONG-uri, la diferiți experți care vin să lucreze în Republica Moldova”.

„Obiectivul urmărit este de fapt punerea în lumină negativă a ajutorului UE, în antiteză cu cel oferit de Rusia și China”, constată experții de la IPRE.

Recomandări pentru autoritățile moldovenești și instituțiile UE pentru ca Republica Moldova să poată valorifica plenar și în beneficiul cetățenilor asistența europeană:

*Guvernul și Parlamentul să întreprindă acțiunile necesare pentru finalizarea condițiilor și cerințelor generale pentru accesarea celei de-a doua tranșe de 30 de milioane de euro prevăzută de asistența macrofinanciară curentă.

*Guvernul și Parlamentul să reconfirme angajamentul politic și să întreprindă acțiunile necesare pentru realizarea tuturor condițiilor rămase pentru accesarea celor 40 de milioane de euro din cea de-a treia tranșă AMF 2017, chiar dacă riscă să nu le valorifice până la sfârșitul lunii iunie 2020.

*Ministerul Finanțelor în calitate de coordonator al asistenței externe în comun cu Delegația UE în Republica Moldova să urgenteze prioritizarea necesităților și alocărilor exacte pe domenii de intervenție pentru valorificarea celor peste 87 de milioane de euro din fondurile relocate de Comisia Europeană.

*Președintele Republicii Moldova să renunțe la retorica provocatoare la adresa UE, precum și la acțiunile care afectează funcționarea instituțiilor democratice și statul de drept în Republica Moldova. Această abordare complică condițiile ca Republica Moldova să poată accesa plenar suportul UE.

*Instituțiile UE să examineze opțiunile optime pentru ca Republica Moldova să aibă posibilitatea de a accesa în continuare cele 40 de milioane de euro nevalorificate, în procesul de negociere și aprobare a noului program de 100 de milioane de euro.

*Noul Memorandum de înțelegere cu UE urmează să prevadă condițiile tehnice financiar-economice, precum și cele care vizează în special funcționarea instituțiilor democratice, consolidarea statului de drept, reformă justiției și reforma administrației publice locale. În context, având în vedere că anul 2020 este un an electoral, organizarea alegerilor prezidențiale libere și corecte, recunoscute univoc de observatorii naționali și internaționali, trebuie să se regăsească printre precondițiile principale pentru accesarea celei de-a doua tranșe de 50 de milioane de euro.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md