Analiză Reuters: Cât de precise au fost rachetele lansate de Rusia până acum. China și Coreea de Nord au arsenale și tactici similare
Actualitate01.03.202207:272323Autor: Ziarul National
În primele ore ale invaziei rusești au fost lansate peste 100 de rachete de la sol și din mare, majoritatea dintre ele fiind rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, dar și rachete de croazieră și rachete sol-aer. Foto: Profimedia Images
Rusia a folosit sute de rachete balistice și de mare precizie în primele zile ale invaziei Ucrainei, dar analiștii și oficialii americani spun că o mare parte din apărarea ucraineană rămâne intactă, se arată într-o analiză Reuters, citată de Digi24. Efectele bombardamentelor cu rachete rusești sunt monitorizate cu atenție de întreaga lume și, în mod special, de China și Coreea de Nord, țări care au dezvoltat în ultimii ani arsenale tot mai avansate de rachete balistice, dar și de guvernele occidentale care consideră Rusia un adversar și sunt interesate de eficiența rachetelor rusești în condiții de război.
Utilizarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune (RBRS) este urmărită îndeaproape, ca pe un studiu de caz, de China, Coreea de Nord și alte țări care au dezvoltat în ultimii ani arsenale cu astfel de arme din ce în ce mai avansate.
Rusia a lansat până duminică dimineața peste 320 de rachete. Potrivit estimărilor americanilor, în primele ore ale invaziei rusești au fost lansate peste 100 de rachete de la sol și de pe mare, majoritatea dintre ele fiind RBRS, dar și rachete de croazieră și rachete sol-aer.
Aceste date fac ca în războiul din Ucraina să se fi efectuat cele mai intense bombardamente cu RBRS dintre două state vecine, potrivit unui analist din SUA. „Ceea ce am văzut în Ucraina corespunde cu felul în care armata multor țări, precum China sau Coreea de Nord, și-ar putea folosi rachetele balistice de mare precizie în viitoare conflicte”.
Rusia, cel mai probabil, și-a folosit singurul tip de RBRS pe care îl mai are în uz, Iskander-M, potrivit lui Timothy Wright, analist în cercetare la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.
Utilizată pentru prima dată în luptă în 2008 în Georgia, Iskander este proiectată să dezorienteze sistemele de apărare antirachetă zburând la o altitudine joasă și schimbându-și traiectoria în timpul zborului pentru a lovi ținte aflate la cel mult 500 de kilomteri cu o acuratețe între 2 și 5 metri, potrivit Centrului pentru Strategii și Studii Internaționale (CSSI).
„Probabil că are capacitatea de a ținti și distruge cu precizie obiectivul asupra căruia s-a tras”, a spus Wright, adăugând că Rusia pare să dețină în jur de 150 de lansatoare, care pot fi înarmate și cu rachete de croazieră.
Se pare că există dovezi că Rusia ar fi folosit și OTR-21 Tochka, un tip de RBRS despre care se credea că a fost retrasă din activitate, a spus Wright. „Dacă rachetele erau în depozit, Rusia s-ar putea să fi decis să le folosească în loc să le elimine”.
Rămâne neclar ce au vizat rachetele și câte daune au provocat, din cauza confuziei specifice unui război în derulare, dar analiștii au spus că se pare că au avut loc niște atacuri asupra bazelor aeriene ucrainene.
„Am observat daune la anumite aeroporturi și par să fie destul de precise”. Unele atacuri cu arme neidentificate executate asupra bazelor aeriene au părut totuși destul de limitate și, în unele cazuri, țintite greșit, cum ar fi lovirea unor aeronave din rezervă, în loc de distrugerea celor active, potrivit lui Joseph Dempsey, cercetător în domeniul apărării.