15:39:02 16.01.2025
Stiri

ANALIZĂ // Puciul eşuat a amintit lumii ROLUL ENORM pe care îl joacă Turcia…

Reportaj 19.07.2016 12:19 Vizualizări1433 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // Puciul eşuat a amintit lumii ROLUL ENORM pe care îl joacă Turcia… Sursa: hotnews.ro

Lovitura de stat eşuată din Turcia a dus la închiderea pentru scurt timp, sâmbătă, a strâmtorii Bosfor pentru navele de transport, amintind lumii de rolul enorm – şi încă în creştere - al rutei de tranzit de mărfuri dintre Rusia, Asia Centrală şi Europa, informează Reuters.

Prezentăm mai jos datele-cheie despre rolul major al Turciei ca ţară de tranzit pentru grâne şi petrol, dar şi de consumator de materii prime precum gazul natural şi aurul.

Bosforul

Strâmtoarea Bosfor este unul dintre cele mai importante puncte de trecere din lume pentru petrol.

Circa 3% din producţia mondială, 3 milioane de barili pe zi, în principal din Rusia şi Marea Caspică, trec prin pasajul de 17 mile ce leagă Marea Neagră de Marmara şi apoi de Mediterană.

Ruta, care este tranzitată şi de nave cu cantităţi enorme de grâne din Rusia, Ucraina şi Kazahstan ce merg spre pieţele mondiale, a fost închisă timp de câteva ore sâmbătă din motive de securitate.

Circa un sfert din exporturile de grâne ale lumii pleacă din porturile de la Marea Neagră.

Lată de doar jumătate de milă în cel mai îngust punct, strâmtoarea turcească este printre cele mai dificile de navigat din lume.

Circa 48 000 de nave tranzitează strâmtorile în fiecare an, ceea ce înseamnă că zona este una dintre cele mai aglomerate treceri maritime de pe glob.

Transporturile comerciale au drept de liberă trecere prin Bosfor în vremuri de pace, deşi Turcia susţine că are dreptul să impună reglementări în scopuri de siguranţă şi de mediu.

Ruta de la Marea Caspică

Există conducte ce ocolesc Bosforul transportând circa 0,7 milioane de barili de petrol pe zi din ţări de la Marea Caspică, precum Azerbaidjan şi Kazahstan direct în terminalurile turceşti de export de la Mediterană, precum portul Ceyhan.

Un concern condus de British Petroleum care operează conducte de gaz şi petrol ce leagă Azerbaidjanul de Turcia via Georgia a anunţat că livrările nu au fost întrerupte.

Fluxul petrolului kurd şi din Iran

Ceyhan este şi destinaţia finală a unei conducte de petrol ce vine din Kurdistanul irakian care transportă circa 0,5 milioane de barili de petrol pe zi. O sursă apropiată operatorilor de export kurzi a spus că totul a decurs normal.

Turcia primeşte gaz şi unele produse petrochimice din vecinul Iran. Agenţia de presă iraniană Mehr a spus că Iranul a oprit temporar exporturile de produse petrochimice către Turcia din cauza închiderii graniţei dintre cele două ţări.

Consumator de energie

În afară de rolul de tranzit, Turcia este un foarte important consumator de materii prime.

Este unul dintre primii consumatori de gaz natural din Europa, la acelaşi nivel cu Franţa.

Turcia rafinează aproape 1 milion de barili de petrol pe zi, ceea ce o face unul dintre cei mai mari şapte clienţi din Europa, fiind din acest punct de vedere la egalitate cu Olanda.

Petrolul îi vine din Irak, de la Marea Caspică, din Iran şi din Rusia. Gazul îl primeşte în principal din Rusia, Azerbaidjan şi Iran.

Grâne şi aur

Turcia este al doilea cel mai mare importator de grâu din Rusia, după Egipt. A cumpărat trei milioane de tone între iulie 2015 şi mai 2016.

De asemenea, importă orz şi porumb prin porturile ruseşti de la Marea Neagră.

În total, se estimează că Turcia va importa 4,3 milioane de tone de grâu în sezonul 2015/16, în scădere faţă de totalul de 5,95 milioane de tone din 2014/13.

De asemenea, se previzionează că va importa 900 000 de tone de porumb în 2015/2016, în scădere faţă de 2,36 milioane de tone în 2014-15. Reducerea reflectă creşterea producţiei interne.

Turcia este una dintre primele zece pieţe ale aurului din lume, cererea atingând 72 de tone (în valoare de circa 3 mld dolari) în 2015, potrivit datelor World Gold Council.

Aurul este o investiţie tradiţională pentru mulţi turci ce încearcă să se protejeze de fluctuaţiile abrupte care apar în evoluţia monedei lor.

Sursa: hotnews.ro

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md