ANALIZĂ // Planul lui Trump pentru Ucraina ar fi o catastrofă pentru România și R. Moldova, dar și o lovitură directă pentru UE: „Rusia care ar putea porni un nou conflict, pentru a mai anexa teritorii din sudul Ucraina și apoi R. Moldova”


Donald Trump a transmis Ucrainei și UE un plan ultimativ „de pace” care destabilizează pe termen lung Europa și dă Rusiei undă verde pentru noi invazii. Planul lui Trump ar fi o lovitură dură pentru interesele strategice și de securitate ale României. Va avea de suferit și R. Moldova. Azi are loc o primă rundă de discuții la Londra între diplomații internaționali și e de urmărit dacă UE și Kievul vor să contracareze șantajul strategic al cuplului Trump – Putin. Planul Washingtonului e marea temă la zi a acestei campanii electorale și turnesolul pentru candidați: acum vom vedea cine e pionul Rusiei, scrie g4media.ro.
Prevederile principale ale planului lui Donald Trump, prezentat europenilor și Ucrainei săptămâna trecută de Marco Rubio la Paris, au fost dezvăluite de Axios, Washington Post și Financial Times și confirmate de vicepreședintele JD Vance.
Iată cele mai importante propuneri:
- Rusia primește recunoașterea juridică („de jure”) a controlului în Crimeea
- Rusia primește recunoașterea „de facto” a ocupației în aproape toată regiunea Luhansk și în părțile ocupate din Donețk, Herson și Zaporojie
- Rusia primește promisiunea că Ucraina nu va deveni membră NATO
- Rusia primește ridicarea sancțiunilor economice și promisiunea unei cooperări economice sporite cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial
- Ucraina primește o „garanție de securitate robustă” printr-un grup ad-hoc de țări europene și posibil non-europene. Nu e menționată participarea SUA la această garanție militară
Practic, propunerea de pace a lui Donald Trump înseamnă o capitulare a Ucrainei în fața Rusiei și revenirea Moscovei pe scena internațională fără nici o problemă după invazia ilegală și anexarea unei părți semnificative din teritoriul unui alt stat suveran.
Pentru România, acest plan e catastrofal din trei motive:
1. Deschide calea către revizionism în regiune, adică retrasarea granițelor prin forță sau amenințarea cu forța. Dacă Rusiei îi e recunoscută juridic anexarea Crimeei, atunci Rusia sau altă țară poate încerca o manevră similară. Ungaria ar putea clama Transilvania sau regiunea locuită de maghiari din Ucraina, Serbia ar putea porni un conflict pentru Republica Srpska din componența Bosniei. Ca să nu mai vorbim de Rusia care ar putea porni un nou conflict pentru a mai anexa teritorii din sudul Ucraina și apoi Republica Moldova. Istoria ne arată că revizionismul în Europa duce la conflict regional sau global.
Vi se par de neconceput aceste ipoteze? Uitați-vă mai atent la comportamentul lui Viktor Orban, Aleksandar Vučić și Vladimir Putin, dar și la sprijinul pe care Administrația Trump îl dă acestor lideri autocrați care fac tot posibilul pentru a zdruncina UE.
2. Recunoașterea juridică a faptului că Peninsula Crimeea face parte din Federația Rusă înseamnă reinstalarea flotei ruse la Sevastopol și un control militar aproape total al Moscovei asupra Mării Negre, care se va transforma în lac rusesc, după cum spunea fostul președinte Traian Băsescu încă din 2005, într-un discurs programatic la Universitatea Stanford din SUA.
Acum, Rusia nu poate folosi Crimeea ca bază pentru flota sa militară după ce Ucraina a reușit una dintre cele mai îndrăznețe lovituri ale războiului și a distrus practic flota rusă.
3. Acordul propus de Trump ar transforma Rusia într-un pericol iminent pentru România. Eventuala recunoaștere juridică a anexării Crimeei ar însemna că Rusia e cu un pas mai aproape de teritoriul național. Cu Rusia stăpână pestea Marea Neagră, ”premiată” cu un sfert din teritoriul Ucrainei și cu economia transformată într-o economie de război, ce o poate opri ca peste câțiva ani să atace România? Înalți diplomați și oficiali militari din UE lansează lunar avertismentul că, în maximum 5 ani, Rusia poate ataca o țară NATO pentru a testa alianța și a dezechilibra Uniunea Europeană.
Pentru motivele de mai sus, România trebuie să facă tot ce poate diplomatic și politic pentru a împiedica acceptarea acordului propus de Donald Trump. Deocamdată, președintele Volodimir Zelenski și mai mulți diplomați din UE au respins public prevederi din această propunere. În paralel, statul român trebuie să facă tot ce e posibil pentru păstrarea militarilor americani și, mai ales, a scutului de la Deveselu, ca garanție de securitate în fața posturii tot mai amenințătoare a Rusiei.
De ce e esențial ca România să se alinieze perfect cu UE în torpilarea propunerii Casei Albe? Pentru că interesul strategic al României e congruent cu interesul marilor state europene, care au înțeles că propunerea lui Donald Trump are rolul de a slăbi Uniunea Europeană.
Distrugerea UE e, de fapt, ținta finală a președintelui SUA și a oligarhilor digitali care îl manevrează. Acum, el folosește cinic alianța conjuncturală cu Vladimir Putin pentru a-și atinge obiectivul. O Rusie amenințătoare la porțile Europei e o Rusie utilă pentru Washington.
Ce spune George Simion, autointitulat suveranist, despre eventuala recunoașterii juridice a Crimeei ca parte a Rusiei? Apropo, candidatul care se plânge că e cenzurat de ce nu iese public să spună ce a făcut în vizita de săptămâna trecută din SUA, cu cine și ce a discutat? Are vreo legătură deplasarea lui la Washington cu planul lui Donald Trump de dezmembrare a Ucrainei și periclitare a securității României și a UE?
Să nu uităm de un moment al campaniei care ar putea fi decisiv: vizita lui Donald Trump jr. la București pe 28 aprilie, în ultima săptămână de campanie și chiar în ziua dezbaterii televizate de la Digi 24. Va indica fiul cel mare al președintelui SUA care este favoritul Washingtonului în alegerile din România?
Propunerea lui Donald Trump și răspunsul adecvat al României sunt acum principalele temă în campania prezidențială. Alegerile vor consfinți dacă vom avea un președinte care ia lumină de la Washington și de la Moscova și duce la îndeplinire planul președintelui SUA de slăbire a Uniunii Europene cu ajutorul Rusiei.













































































