ANALIZĂ // Piața imobiliară din Chișinău, în prag de TRANSFORMARE. Construirea orășelelor la periferia capitalei reprezintă o nouă etapă de DEZVOLTARE a acestei piețe, iar „Satul German” gândit de Ceslav Ciuhrii dă TONUL
Piața imobiliară din Chișinău va cunoaște o nouă etapă de dezvoltare în următorii ani, a patra de la independență încoace, prognozează Infomarket într-o analiză a pieței. Din cauza pandemiei și a Chișinăului tot mai aglomerat, dar și datorită metodelor noi în construcții și a prețurilor accesibile, dezvoltatorii încep să revină la ideea construirii orășelelor la periferia capitalei.
Resetarea pieței imobiliare nu va lua mult timp, consideră Infomarket. „Deja au fost anunțate proiecte. Și, în caz de infrastructură bună, acestea se vor bucura de o cerere sporită. Ținând cont de metodele moderne de construcții și tehnologiile disponibile, prețul de cost al construcției caselor cu 2-3 nivele nu va depăși cu mult construcția de locuințe noi în raza orașului”, anticipează Infomarket.
Casele în astfel de orășele vor fi mai scumpe decât apartamentele, dar cu mult mai ieftine decât casele individuale din raza orașului, fiind totodată și o investiție sigură, mai scrie Infomarket. „În prețul lor va fi inclusă construcția infrastructurii, ceea ce nu există în cazul construcției zonale cu blocuri multietajate”, subliniază sursa.
De asemenea, sursa mai anticipează că la noi lucrurile vor evolua după exemplul Occidentului, unde după apariția orășelelor la periferii s-a produs o divizare a societății. „Se va ajunge până în situația când achiziția unei case într-o astfel de comunitate va fi posibilă numai cu acceptul vecinilor. Așa este natura umană și experiența care mai devreme sau mai târziu va fi preluată și în Moldova”, explică Infomarket.
De menționat că singurul proiect imobiliar de acest fel dezvoltat la moment în municipiul Chișinău este „Satul German”, o localitate construită de la zero după modelul suburbiilor occidentale, cu infrastructură bogată, arhitectură deosebită și soluții moderne de eficiență energetică integrate. Orășelul va fi situat în preajma bd. Dacia, la ieșirea din capitală, se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp și va avea doar 38 de blocuri de locuit de până la cinci etaje și 800 de vile, pentru circa 5 000 de locuitori. Va avea, între altele, propriul centru comercial, spital modern, grădiniță și școală, centru de business, centru de fitness, hotel din rețeaua internațională ibis, etc.
Dezvoltatorul proiectului, Ceslav Ciuhrii, a declarat anterior că ideea de a construi „Satul German” a apărut în pandemie, iar cercetarea de piață efectuată ulterior a demonstrat că foarte mulți cetățeni își doresc să locuiască în astfel de orășele. El a mai spus că locuitorii „Satului German” vor forma o comunitate membrii căreia vor dori să locuiască acasă, într-o localitate ca în Europa, unde să se simtă în siguranță, unde aerul e curat, ecologic, unde e frumos vizual și unde ai toate cele necesare pentru un trai modern.
Potrivit experților, „Satul German”, considerat cel mai mare proiect imobiliar din R. Moldova din ultimii 30 de ani, reprezintă o soluție sigură pentru cetățenii care vor să-și protejeze economiile de inflație investindu-i într-o locuință modernă, într-o localitate cu multe perspective.
România investește în cea mai râvnită resursă a planetei: ,,Putem să devinim un lider la nivel european în domeniul industriei producătoare de baterii pentru stocarea energiei electrice"
Metodele prin care să identifici și să blochezi vecinii care îți folosesc WiFi-ul fără permisiune
Dosarul trotuarelor din Chișinău: Șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană și adjunctul acestuia, dar și patru reprezentanți ai unor agenți economici, la Penitenciarul nr.13 pentru 30 de zile