ANALIZĂ // „Opinia Ambasadorului SUA despre necesitatea unei alianțe între forțele proeuropene este o PREMIERĂ”
„Opinia Ambasadorului SUA despre necesitatea unei alianțe între forțele proeuropene este o premieră din câteva motive. În primul rând, pentru că Ambasada SUA înțelege cât de incompatibili se declară Maia Sandu și Andrei Năstase cu orice idee de a se coaliza cu partidul lui Vladimir Plahotniuc. Un asemenea scenariu este văzut ca unul acceptabil și chiar că ar putea fi încurajat”. De această părere este analistul politic Dionis Cenușă, care a comentat ultima declarație făcută de ambasadorului SUA, James Pettit.
Potrivit lui Cenușă, o asemenea gândire se pliază pe conceptul „politicii utile”, care pune accentul pe interesul național mai mult decât pe rivalitățile dintre partide.
„În cazul de față, interesul comun prevalator ar fi continuarea agendei europene. Opinia Ambasadorului SUA o pune pe Maia Sandu și Andrei Năstase într-o situație de incomoditate, deoarece aceștia și-au construit ideologia politică pe contracararea regimului oligarhic. Totodată, devine inevitabilă întrebarea: cum PAS și Platforma „DA” comunică cu reprezentanții SUA sau cine comunica mai convingător - PD sau PAS și PDA”.
Cenușă mai spune că din scenariul descris de Ambasadorul James Pettit reiese ca rolul tuturor forțelor pro-UE este de a păstra cursul european pe un fundament solid. „Acest lucru arată că partenerii externi sunt conștienți de faptul că socialiștii pot obține victoria la alegeri, dar nu și majoritatea parlamentară. Până acum Maia Sandu a exclus orice coaliție cu forțele oligarhice, în timp ce democrații mențin oferta de a face o coaliție. Cu cât mai des liderul PAS refuză un asemenea scenariu, cu atât mai mici sunt șansele ca votanții loiali opoziției extra-parlamentare să-l accepte”, afirmă analistul.
Unica întrebare la care nu au răspuns Maia Sandu și Andrei Năstase, potrivit lui Cenușă, e faptul dacă sunt dispuși să facă o coaliție postelectorală cu PD în cazul în care Vlad Plahotniuc va abandona definitiv partidul pe care îl conduce.
La rândul său, vicepreședintele PAS, Mihai Popușoi, susține că e prematur de discutat despre coaliții postelectorale, mai ales că nu se știe sigur cum va arăta sistemul electoral, în baza căruia vor avea loc alegerile din toamnă. „Ambasadorul SUA a sugerat insistent, în cadrul aceluiași interviu, că scrutinul local ar fi demonstrat nevoia introducerii turului doi de scrutin la viitoarele alegeri parlamentare, ceea ce ar reflecta mai bine voința cetățenilor. Așadar, eu m-aș concentra pe riscurile actualului sistem electoral care ar putea oferi PSRM majoritatea absolută sau chiar constituțională, iar în așa caz discuțiile despre o coaliție proeuropeană sunt pur și simplu vorbe în vânt”, a subliniat Popușoi.
Amintim că Ambasadorul SUA James Pettit, a declarat în cadrul unui interviu la postul public de televiziune că „după alegerile parlamentare ar putea fi necesară o coaliție a forţelor proeuropene fie de la putere, fie din opoziţie”.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"