ANALIZĂ // Cum să te descurci cu un Putin rănit. NATO trebuie să-și îmbunătățească sistemul de apărare antirachetă
Singurul lucru care este clar despre haosul din Rusia este că NATO trebuie să se pregătească pentru mai multă instabilitate.
Președintele rus Vladimir Putin s-a confruntat cu cea mai mare amenințare din cei peste 20 de ani la putere. Încă. Pe măsură ce au apărut detalii despre revolta dramatică condusă de Evgheni Prigojin, un fost deținut care a fondat grupul paramilitar Wagner care luptă în Ucraina, a devenit clar că Putin a evitat dezastrul, scrie Bloomberg.
Pe 28 iunie, presa a relatat că Prigojin intenționa să răpească doi oficiali ruși de rang înalt - ministrul Apărării Serghei Șoigu și generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei - în timpul vizitei lor într-o regiune a Rusiei învecinată cu Ucraina. Oficialii occidentali spun că complotul probabil a avut toate șansele să funcționeze până când detaliile s-au scurs către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și Prigojin a decis să-și trimită mercenarii în marș spre Moscova.
Două elemente ale complotului eșuat atrag atenția.
În primul rând, Prigojin, un conducător de război brutal cu legături de lungă durată cu Putin, a capturat un oraș rusesc important din punct de vedere strategic, a doborât avioane rusești, a pus mâna pe câteva facilități militare cheie și și-a trimis trupele spre Kremlin fără a întâmpina o rezistență semnificativă. Îndrăzneala planului său inițial – care presupunea stocarea unor cantități mari de echipament militar și armament modern – sugerează că Prigojin se aștepta ca mulți soldați ruși și ofițeri de rang înalt să se alăture revoltei.
Ceea ce este poate și mai surprinzător: Putin, un autocrat nemilos care în trecut a suprimat în mod brutal amenințările, pare să fi lăsat rebelii să scape. Deși detaliile rămân tulburi, dictatorul belarus Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a negociat un acord prin care forțele rebele s-au retras, lui Prigojin i s-a acordat trecerea în siguranță în Belarus, iar mercenarii Wagner nu s-au confruntat cu consecințe legale.
Deși tentativa de răpire a eșuat, Putin a ieșit din fiasco un lider mult slăbit. Nu numai că părea amețit și vulnerabil, dar a fost forțat să efectueze o epurare pe scară largă a forțelor armate, temându-se de continuarea neloialității. Pe măsură ce armata și economia Rusiei continuă să sufere pierderi semnificative, potențialul de instabilitate ulterioară va crește doar.
Deocamdată, NATO rămâne pe bună dreptate deasupra luptei. Orice încercare de a influența politica internă a Rusiei într-un astfel de moment este probabil să fie ineficientă, fie contraproductivă. Cu toate acestea, doi pași mai modești ar putea ajuta.
Unul dintre ei este de a reaminti prin toate canalele importanța controlului armelor nucleare și a respectării protocoalelor de siguranță stabilite. Putin nu a ezitat să amenințe cu arme nucleare în trecut și a început recent să transfere arme în Belarus. În fața acestui haos suplimentar, NATO trebuie să asigure continuarea măsurilor de reducere a riscurilor, inclusiv operarea liniilor de asistență telefonică. Alianța ar trebui, de asemenea, să accelereze eforturile recente de a-și consolida forțele convenționale, de a-și proteja granițele și de a-și îmbunătăți sistemul de apărare antirachetă, astfel încât acestea să poată rezista oricărei escalade.
În plus, Occidentul ar trebui să continue să ofere sprijin Ucrainei fără a se opri aici. Ar fi neînțelept să scădem ajutorul militar atât de necesar acum, când acesta poate fi cel mai eficient pe câmpul de luptă și, în cele din urmă, poate grăbi sfârșitul războiului. Nu este nevoie de o escaladare nesăbuită: sarcina Occidentului este pur și simplu să mențină cursul, susțin jurnaliștii Bloomberg.
Revolta de scurtă durată a lui Prigojin a amintit de vechea zicală a lui Winston Churchill despre Rusia din 1939: „o enigmă învăluită într-un mister într-o enigmă”. Poate că vechiul proverb despre cei care trăiesc prin sabie (cei care vin cu sabia vor pieri de sabie – n.d.) poate fi mai potrivit. Guvernarea lui Putin, patronată de multă vreme de o companie grotescă de bandiți, mercenari și criminali de război, nu s-ar putea termina niciodată bine pentru el. Întrebarea este cât de mult rău mai poate face.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM